19.3.20

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού...




  Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα...

Tουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας γίνονται από σήμερα, και επισήμως, τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού. Και, ταυτοχρόνως, γίνονται και τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, στην «οικονομία πολέμου» που κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το...
πακέτο των μέτρων των 2 δισ. (+1,8 δις από την έξτρα χρηματοδότηση της ΕΕ) περιλαμβάνει μεν «ρήτρα μη απολύσεων» για όσες επιχειρήσεις θέλουν να λάβουν την κρατική στήριξη – αφήνει όμως μεγάλες γκρίζες ζώνες και δεκάδες χιλιάδες ήδη απολυμένους στον αέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το σύστημα Εργάνη, μόνο την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 30.000 απολύσεις και μέσα στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές συμβάσεων και οι υποχρεωτικές άδειες, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο. 


Το μόνον δεδομένο μέτρο για όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του κορονοϊού είναι πως θα λάβουν ένα επίδομα 800 ευρώ για το διάστημα από 14 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Από εκεί και πέρα, προκύπτουν τουλάχιστον τρία πολύ σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα:

Το πρώτο είναι πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ούτε υποχρέωση επαναπρόσληψης από τους εργοδότες, για όσους έχουν ήδη απολυθεί από τις αρχές Μαρτίου έως χθες. Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εργασίας η ρήτρα μη απολύσεων ισχύει από σήμερα, 18 Μαρτίου.
Το δεύτερο είναι πως, είτε ως εργαζόμενοι υπό αναστολή, είτε ως απολυμένοι, δεν θα έχουν καμία ευνοϊκή μεαχείριση είτε από το Δημόσιο, είτε από τις τράπεζες εάν οφείλουν και καταβάλουν δόσεις είτε φόρων, είτε δανείων.
Το τρίτο είναι πως επίσης δεν προβλέπεται καμία διευκόλυνση για τις πάγιες υποχρεώσεις τους – δηλαδή λογαριασμούς ρεύματος, νερού κ.λ.π., παρ’ ότι το εισόδημά τους για τουλάχιστον ένα δίμηνο θα είναι είτε μηδενικό, είτε θα περιοριστεί το πολύ στο βοήθημα των 800 ευρώ.
Το τι πρόκειται να γίνει με τα κρίσιμα αυτά ζητήματα δεν απαντήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών (Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση) για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία σε ό,τι αφορά εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπουν συνοπτικά τα εξής:



Ρήτρα μη απολύσεων για τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να τύχουν της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών
Βοήθημα 800 ευρώ για το διάστημα από 15.3 έως 30/4 στους περίπου 500.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν πληγεί καθώς και σε αυτοαπασχολούμενους
Ασφαλιστική κάλυψη για όλο το χρονικό διάστημα και με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό
Για τους αυτοαπασχολούμενους: Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
Για τους ανέργους: Παράταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους λήγει στις 31 Μαρτίου.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για την πληρωμή ενοικίων τόσο όσον αφορά τις επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζομένους, η οποία ωστόσο προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις. Ο λόγος είναι πως επιχειρήσεις και ιδιώτες καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των ενοικίων τους με το εισόδημά τους να έχει καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. «Είναι αδύνατο να πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς 

Τέλος, καμία πρόβλεψη δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να υπάρξει με τα δάνεια και τις ρυθμίσεις προς τις τράπεζες – πέραν των επιχειρηματικών – καθώς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να δεχθούν αναστολή πληρωμών για τις οφειλές φυσικών προσώπων, ακόμη κι εάν είναι συνεπείς δανειολήπτες κι έχουν χάσει την δουλειά τους. Οι αρμόδιοι υπουργοί, και επ’ αυτού, απηύθυναν απλώς «έκκληση» προς τις τράπεζες να συνεργαστούν…

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: