16.4.20

Μαξιλάρι; Τώρα το μαξιλάρι!...


Και τώρα τι κάνουμε χωρίς μαξιλάρι;

Μέχρι χθες όλοι «προσεύχονταν» στο μαξιλάρι των €37 δις που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το...
οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σώσει την ελληνική οικονομία.

Αλλά ως δια μαγείας αποκαλύφθηκε την Μεγάλη Τετάρτη αυτό που τη Μεγάλη Τρίτη είχε κατηγορηματικά αρνηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η διαβεβαίωση του υπουργού που υποτίθεται κρατάει το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας στα χέρια του.

Κάποιο πουλάκι υφυπουργικό τιτίβισε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ότι το μαξιλάρι έχουν αρχίσει να το ξεπουπουλιάζουν από τις αρχές Απριλίου για να καλύψουν το κόστος των μέτρων που εξήγγειλαν μετά βαΐων και κλάδων. Και βέβαια δεν υπήρξε ουδεμία διάψευση από την πλατεία Συντάγματος.

Και θα αναρωτηθείτε. Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξακολουθεί να παραμένει υπουργός Οικονομικών; Γιατί είτε ήξερε το ξεπουπούλιασμα και έλεγε ψέμματα, είτε δεν το γνώριζε γιατί του το έκρυβαν οι επιτελείς του. Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να παραμένει υπουργός Οικονομικών.

Αλλά ο Χρήστος Σταϊκούρας ζει και υπουργεύει. Επί της ουσίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταναλώσει όλα τα διαθέσιμα και έχει βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 20 δις. ευρώ. Που τα διέθεσε ουδείς γνωρίζει. Τι κρατάει επτασφράγιστο μυστικό.

Ο λόγος φαίνεται να είναι απλός. Οι διαθέσιμοι πόροι έχουν διατεθεί για σκοπούς που δεν έχουν σχέση ούτε με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, ούτε όμως πολύ περισσότερο για την ευημερία του ελληνικού λαού, που πίστεψε στις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη.

Αν είχαν γίνει τα προηγούμενα, τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης θα τα είχαν κάνει σημαία τους γανώνοντας το μυαλό των πολιτών. Αλλά και από αυτά άκρα του τάφου σιωπή.

Τα διαθέσιμα κονδύλια όμως δεν είναι απεριόριστα. Άντε μετά τον Ιούνιο να υπάρχουν στα δημόσια ταμεία 8 με 10 δις ευρώ και ότι πάρει η χώρα από τη δωρεάν βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά όμως είναι ψίχουλα μπροστά στα όσα χρειάζονται όχι για βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί και τον λαό να μην πτωχεύσει, αλλά απλά να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Για τα υπόλοιπα πολλά δις που χρειάζονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρωτοστατούντα τον Χρήστο Σταϊκούρα θα τρέχουν στον ESM για να τα δανειστούν με επαχθείς όρους και υπογράφοντας νέο μνημόνιο. Κάτι ξέρουν άλλωστε από αυτά.

Και οι πολίτες; Φτώχεια και ανεργία θα πέσει πάνω στη χώρα.

Αρα μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Δημοκρατικά κόμματα και πολίτες να αντιδράσουν άμεσα στους ακραία νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: