6.4.20

Στη Μόρια δεν υπάρχει νερό για να πλύνουν τα χέρια τους...


"Καθαρίστε τα χέρια σας. Φορέστε γάντια και μάσκες. Κρατήστε τις επιφάνειες καθαρές". Πάρτε μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό είναι η ξεκάθαρη, παγκόσμια οδηγία, κόντρα στην πανδημία. Τι γίνεται όμως με...
τους ανθρώπους που ζουν χωρίς να έχουν εξασφαλισμένη παροχή νερού; Με εκείνους που είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται;

Στη Μόρια της Λέσβου ζουν παραπάνω από 18.000 άνθρωποι, σε χώρους που κανονικά θα έπρεπε να ζουν 2.800. Ράβουν τις μάσκες μόνοι τους για να προστατευτούν αλλά ο υπερπληθυσμός είναι αναπόφευκτος.

Στις 22 Μαρτίου ο πληθυσμός των ΚΥΤ στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο ξεπερνούσε την δυναμικότητα των κέντρων κατά 31.400, καθώς 37.424 άτομα διαμένουν σε εγκαταστάσεις συνολικής δυναμικότητας 6.095 ατόμων. Σε συνθήκες που δε διασφαλίζουν την αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση. Πώς να επιτύχεις την κοινωνική απομόνωση σε ένα τέτοιο πλαίσιο;

Πριν λίγες ημέρες είχαμε τον πρώτο θάνατο από τη νόσο στο νησί. Λογικό να κρούεται εκ νέου το καμπανάκι του κινδύνου για το camp το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει αποσυμφορηθεί. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους άλλωστε 21 οργανώσεις ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας και των υπολοίπων καταυλισμών, αρχής γενομένης από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης, τα camp βρίσκονται σε lockdown αλλά κρούσματα υπάρχουν, στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα που φιλοξενούν μικρότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Πηγές της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διαβεβαίωναν στο News 24/7 πως για την ώρα δεν υπάρχει κρούσμα στη Μόρια. Αν υπάρξει όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.


Οι ΜΚΟ προειδοποιούν, οι υγειονομικοί παράγοντες βρίσκονται σε επιφυλακή, μέχρι όμως να φτάσουμε στην πολυπόθητη μετακίνηση πληθυσμού προς την ενδοχώρα, οι άνθρωποι που ζουν στα camp αναγκάζονται να αυτοοργανωθούν στοχευμένα, για την αντιμετώπιση της έκτακτης συνθήκης. Όσο φυσικά μπορούν.

Η οργάνωση Wave Of Hope άνοιξε αυτές τις μέρες ένα κέντρο ενημέρωσης για τον κορονοϊό και μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη μέσα στη Μόρια εν μέσω καραντίνας.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση "τρέχει" το αυτοοργανωμένο Wave of Hope for the Future school στο οποίο γίνονται καμπάνιες ενημέρωσης για τους τρόπους προστασίας κόντρα στην πανδημία. Το πρόγραμμα υλοποιείται από πρόσφυγες που ζουν στο camp, και προορίζεται φυσικά για πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα η WHF κάνει μαθήματα τέχνης (ζωγραφική, χειροτεχνίες, σχέδιο), εκμάθηση δραστηριοτήτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ προσπαθεί να φέρει σε επικοινωνία μεταξύ τους, τους πρόσφυγες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες για να ανταλλάξουν πολιτιστικές εμπειρίες.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: