5.4.20

Οργή στον Καναδά για το μπλόκο του Τραμπ στις μάσκες...

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον Καναδά η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορευτούν οι εξαγωγές μασκών, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο κυβερνήτης του Νιουφάουντλαντ, Ντουάιτ Μπολ, η περιφέρεια της οποίας προΐσταται είχε φιλοξενήσει χιλιάδες Αμερικανούς επιβάτες αεροπλάνων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε πως...

ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στην ανθρωπότητα είναι ότι σε καιρούς κρίσης δεν σταματάς να είσαι άνθρωπος.

«Να πω ότι είμαι εξοργισμένος από τις πρόσφατες ενέργειες του προέδρου Τραμπ» είπε ο Μπολ και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι σε μια εποχή κρίσης ο πρόεδρος Τραμπ θα σκεφτόταν να απαγορεύσει τις προμήθειες σημαντικού ιατρικού υλικού προς τον Καναδά».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τις εξαγωγές μασκών της εταιρείας 3M από τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσει πως θα υπάρχει διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν τις μάσκες και ότι δεν θέλει να τις πάρουν άλλοι.

Ο Μπολ σημείωσε πως το 2001, περισσότεροι από 6.600 επιβάτες αποβιβάστηκαν στο Γκάντερ του Νιουφάουντλαντ, μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων, χωρίς προειδοποίηση, καθώς πάνω από 200 πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ εκτράπηκαν προς Καναδά μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, υιοθέτησε μια πιο διπλωματική προσέγγιση λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος πως ο Καναδάς θα συνεχίσει να μπορεί να εισάγει προστατευτικές μάσκες τύπου N95 από τις ΗΠΑ, παρά την απαγόρευση εξαγωγής και ότι θα επικοινωνήσει με τον Τραμπ τις προσεχείς ημέρες.

Ο Τριντό σημείωσε πως ο Καναδάς παρέχει στις ΗΠΑ αρκετές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του χαρτοπολτού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μασκών, τεστ και γάντια. Πρόσθεσε εξάλλου πως πολλές Καναδέζες νοσοκόμες εργάζονται στις ΗΠΑ.

Οι μάσκες τύπου N95 παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό σε σχέση με τις απλές χειρουργικές μάσκες.

Η εταιρεία 3M είναι ο κύριος κατασκευαστής μασκών στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση εξαγωγής, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν αφορά μόνο τον Καναδά αλλά και την Λατινική Αμερική...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: