30.4.20

Μαύρο καλοκαίρι για τους μουσικούς...


Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης (28/4), ότι οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα θεάματα ακυρώνονται οριστικά φέτος το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι...
απανταχού εταιρείες παραγωγής συναυλιών, φεστιβάλ και πολιτιστικών δρωμένων, καθώς και οι μουσικοί, πλήττονται σημαντικά αυτή τη στιγμή, καθώς όχι μόνο μένουν χωρίς δραστηριότητα για τους επόμενους μήνες, αλλά δεν υπάρχει στον ορίζονται και καμία μέριμνα σχετικά με το μέλλον τους.


Καλλιτέχνες και διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεσηκώθηκαν, κάνοντας λόγο για "αφανισμό του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας" και για "καταστροφικές συνέπειες" στον χώρο και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν, ενώ, υπενθυμίζεται, πως πολλοί εξ αυτών δεν έχουν λάβει το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι του χώρου, από υπεύθυνους συναυλιών και διοργανωτές εκδηλώσεων μέχρι καλλιτέχνες και τεχνικούς, δηλώνουν πως σέβονται τα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας, ωστόσο εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης για τον τομέα του πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη (29/4) το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των κλάδων του πολιτισμού με τον ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

"Οι συνέπειες είναι καταστροφικές"

Ο Αχιλλέας Σταύρου, υπεύθυνος της εταιρείας καλλιτεχνικών παραγωγών Goodheart Productions, μιλά στο News 24/7 για τη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνει ο χώρος, αναφερόμενος στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού:

Πώς πλήττονται οι εταιρείες παραγωγής μετά τις ανακοινώσεις για ακύρωση των συναυλιών και των φεστιβάλ τους επόμενους μήνες;

Έχουμε καθολική παύση εργασιών από την αρχή Μαρτίου. Είχαμε άλλωστε ακυρώσει, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, όλες μας τις εκδηλώσεις για τον Μάρτιο αφού φαινόταν ότι δεν θα είναι ασφαλές να πραγματοποιηθούν. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είμαστε χωρίς δραστηριότητα εδώ και δύο μήνες και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, σίγουρα για άλλους τέσσερις, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν της θερινής περιόδου που είναι υψηλής δραστηριότητας για τον κλάδο μας.

Ποιες είναι οι συνέπειες γενικότερα στον τομέα του πολιτισμού μετά τις αποφάσεις;

Χωρίς υπερβολή, καταστροφικές. Το θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία μέριμνα, καμία φροντίδα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (καλλιτέχνες όλων των Τεχνών, διάφορες ειδικότητες τεχνικών και οργάνωσης παραγωγής) μένουν χωρίς εργασία για τουλάχιστον 6 μήνες και με αβέβαιο μέλλον. Να τονίσω ότι προτεραιότητα παραμένει, στον απόλυτο βαθμό, η υγεία όλων μας. Αν δεν είναι εφικτό να γίνουν εκδηλώσεις, ας μην γίνουν. Όμως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τον κλάδο, είναι ζωτικής σημασίας.

Πόσο δυνατό ή αδύνατο είναι να καταφέρουν οι εταιρείες να ορθοποδήσουν μετά από όλο αυτό;

Αυτό εξαρτάται από τα μέτρα της κάθε εταιρείας, ίσως και τα προσωπικά κουράγια. Είναι πολύ απογοητευτικό αυτό που συμβαίνει και παρόλο που είμαστε συνηθισμένοι στις δυσκολίες (λόγω της φύσης του επαγγέλματος), η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη για κανέναν. Αυτή η κρίση φαίνεται ότι θα κρατήσει για πάνω από δύο χρόνια.

Έχει οριστεί κάποια οικονομική στήριξη για εσάς; Ξέρουμε ότι πολλοί καλλιτέχνες δεν έχουν λάβει ακόμη τα 800 ευρώ.

Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών-τεχνικών δεν έχουν λάβει το επίδομα αφού οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο. Και μιλάμε για ένα βοήθημα, τι θα γίνει στους επόμενους μήνες; Οι επιχειρήσεις θα λάβουμε, κάποια στιγμή, 800€ για τα κάθε λογής λειτουργικά έξοδα που τρέχουν και τη διαβίωση των εταίρων. Κρίνετε εσείς σε ποιο βαθμό μας στηρίζει κάτι τέτοιο.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: