29.4.20

Πυρά αντιπολίτευσης κατά του σχεδίου για τα σχολεία...

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκούν κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το σχέδιο για την επανέναρξη των σχολείων που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μεταξύ άλλων, τα κόμματα εκφράζουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες, με κίνδυνο να...

εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα την απουσία τεστ και τις ελλείψεις σε μάσκες, υποδομές κτλ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική εκμετάλλευση από το Μαξίμου

Με δήλωσή του, ο τομεαρχής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης,τονίζει πως η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και της Α΄και Β΄ Λυκείου.

Όπως υποστηρίζει, το Μαξίμου «σπάει μονομερώς» τη μέχρι τώρα συναίνεση που υπήρχε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφέρει διεξοδικά τις αντιρρήσεις του, όπως είναι οι ανεπαρκείς σχολικές υποδομές, διαστάσεις αιθουσών και προαυλίων, συγχρωτισμός ανάμεσα στα παιδιά, υψηλός μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών, υποκείμενα νοσήματα, καμία πρόβλεψη για τεστ στους εκπαιδευτικούς, επιστροφή χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην υπηρεσία τους από τον τόπο κατοικίας τους, διακινδύνευση οικογενειών μετά την επιστροφή των παιδιών στα σπίτια τους, εκπαιδευτικοί με παιδιά στο δημοτικό κλπ.

Αφού υπενθυμίζει πως στη Γερμανία «κρατίδια ξανακλείνουν τα Λύκεια μόλις διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα εξαιτίας του βεβιασμένου ανοίγματός τους», σημειώνει πως στην Ελλάδα, «το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων και με πλήθος εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου!» Όπως τονίζει, «θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα, με το μάτι στραμμένο στην πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Κρύβει κινδύνους κάθε «πείραμα» επιστροφής στην καθημερινότητα

Kίνημα Αλλαγής; ««Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε “πείραμα” επιστροφής στην καθημερινότητα μοιάζει κενό γράμμα, που κρύβει κινδύνους»
Την απουσία των απαραίτητων test για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη. «Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε "πείραμα" επιστροφής στην καθημερινότητα μοιάζει κενό γράμμα, που κρύβει κινδύνους για όλες τις κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά κυρίως, για τον ευάλωτο πληθυσμό», τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία του Δικτύου Πρώτης Γραμμής και για τεστ ακόμη και στο σπίτι καλώντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για αυτό. Σημειώνει επίσης πως η δωρεάν παροχή μάσκας και αντισηπτικών σε νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές δομές είναι αυτονόητη και απαραίτητη.

Σχετικά με τις μάσκες, το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει επίκαιρη ερώτηση υπογραμμίζοντας ότι η τιμή των μασκών μιας χρήσης έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ προσθέτει πως για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα αισχροκέρδειας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται, ως έσχατη λύση, το μέτρο της διατίμησης.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών
«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Αν δεν στηριχθεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά πάνω απ' όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δε θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταθέτει -άλλη μια φορά- άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλά και για να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών, στο βαθμό που παραμένουν κλειστές οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές.

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ ζητά να να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας, να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, καθώς και να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: