30.4.20

"Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας...


 ...μέχρι τα τέλη Ιουλίου"...
Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε στην Βουλή ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας παράλληλα το περίγραμμα του νέου προγράμματος – γέφυρα που θα διαδεχτεί το ισχύον καθεστώς.

«Κατά τη...
δοκιμασία του κορονοϊού, κανείς Έλληνας δεν θα δει σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως στο σχήμα που διαμορφώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχτηκε από τη ΝΔ έχουν κατατεθεί μόλις 3.198 αιτήσεις στις τράπεζες.

Αμέσως μετά τον Ιούλιο, κατά τον πρωθυπουργό, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα - γέφυρα που θα οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ αναμένεται να έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο σχήμα. «Για πρώτη φορά, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό» δεσμεύτηκε και συμπλήρωσε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αποτροπή της δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση πανδημίας το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους ή λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος της επιχείρησης που εργάζονται για υγειονομικούς λόγους. «Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και μακροχρόνια ανέργους» είπε και συμπλήρωσε πως όσοι επιστρέφουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα ενισχύονται από την Πολιτεία. «Για πρώτη φορά θα υπάρχει και μία ευρείας κλίμακας ενίσχυσης του εισοδήματος και των εργαζόμενων στην χώρα πέραν από τη στήριξη των ανέργων» διαπίστωσε, εξηγώντας πως οι πόροι θα αντληθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

«Στη διάθεση των επιχειρήσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν εγκαίρως». Πρόκειται για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης και επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε στην ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων που θα εφαρμοστεί το Μάιο, με σκοπό την ανακούφιση των επιχειρήσεων που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. «Θα ανακοινώσουμε και μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ένα σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό» ανέφερε χωρίς να ψελλίζει λέξη για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: