23.5.20

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του μπλοκ των «σκληρών» της ΕΕ...

...για την αντιμετώπιση της κρίσης

Μαίνεται η κόντρα στους κόλπους της ΕΕ αναφορικά με τα εργαλεία αντιμετώπισης της...

 βαθιάς οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν ένα ταμείο ύψους 500 δισεκ. ευρώ που θα προσφέρει επιχορηγήσεις στις περιοχές και τους κλάδους της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας που αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ανακοινώνοντας πως σύντομα θα καταθέσουν αντιπρόταση.

Σήμερα, διέρρευσε μέσω του Politico το σχέδιο του μπλοκ των χωρών της ΕΕ που περιλαμβάνει δάνεια και απορρίπτει κάθε ιδέα αμοιβαιοποίησης χρέους.
Οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που βασίζεται σε έναν «εκσυγχρονισμένο προϋπολογισμό της ΕΕ» και διασφαλίζει ότι οι χώρες είναι «καλύτερα προετοιμασμένες για την επόμενη κρίση».

Το Ταμείο θα πρέπει να εφάπαξ και με ρήτρα λήξης μετά από δύο χρόνια.Θα επιτρέπει τη λήψη δανείων «με ευνοϊκούς όρους» σε χώρες μέλη που έχουν ανάγκη. Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο και «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας».

Στην δισέλιδη αντιπρόταση επισημαίνεται επίσης ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι αδύναμοι λόγω της κρίσης του κορονοϊού αλλά παρόλα αυτά πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις δαπάνες της ΕΕ.

Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορονοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

Ήδη πάντως η Ιταλία έχει απορρίψει το σχέδιο, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσφορία της.

Να σημειώσουμε πως το σχέδιο που τελικά θα συμφωνηθεί απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανοικοδόμησης την ερχόμενη Τετάρτη.

 Πηγή:m.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: