17.5.20

Με κάμερες από αύριο τα μαθήματα...

 ... σε Γυμνάσια και Λύκεια...
Πρώτο κουδούνι αύριο οι μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις γονιών, εκπαιδευτικών και επιστημόνων για το επικίνδυνο και αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων ύστερα από δύο μήνες καραντίνας αλλά και...
για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων με πρόσχημα τις απουσίες λόγω της πανδημίας.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στη σχετική τροπολογία τονίζοντας τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να αντιτείνει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Σύμφωνα με την πρωτοφανή στα εκπαιδευτικά χρονικά υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών.


Η επιστροφή των παραπάνω τάξεων στα θρανία έρχεται μετά την αντίστοιχη της Γ' Λυκείου την περασμένη Δευτέρα, με απούσα την πλειονότητα των υποψηφίων των πανελλαδικών και το υπουργείο από την πλευρά του να εκφράζει ικανοποίηση για την προσέλευση.

Οι μαθητές θα κρατήσουν τα βιβλία τους και για τη νέα χρονιά
Εκτός από τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την επόμενη σχολική χρονιά.

Αυτή η ενημέρωση στάλθηκε από το γραφείο της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, προς τα σχολεία στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21).

Έτσι, έχουν κληθεί οι διευθυντές των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν τώρα στο γυμνάσιο και στις Α΄ και Β΄ τάξεις του λυκείου ότι πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια θα συνεχιστούν έως τις 12 Ιουνίου με ευθύνη των Υπεύθυνων Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΥΣΚΑΕ), με αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου απαιτείται, χωρίς αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού σύμφωνα με τη σύμβασή του.

Γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι την ίδια ημερομηνία. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Όσο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, η έναρξή τους θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: