4.6.20

Απαντήσεις Δένδια στον Τσαβούσογλου...


Η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίστηκε και χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναφέρει το θέμα της Αγια-Σοφιάς στην επικαιρότητα, υποστηρίζοντας...
–με ανάρτησή του στο Twitter– ότι «είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» και ότι «κατακτήθηκε».

Ο Τούρκος πολιτικός όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό, καθώς στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης δήλωσε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία ενεργεί νόμιμα στην ανατολική Μεσόγειο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα έξι ναυτικά μίλια». Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος θίγει τα ανωτέρω ζητήματα, ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά είναι ότι πλέον δεν περνάει μέρα που να μη σημειώνεται μια πρόκληση από την τουρκική πλευρά.

Η Αθήνα απάντησε ανάλογα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να δηλώνει (σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Πτήση και Διάστημα») πως «κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο».



Το ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ελληνας υπουργός κάλεσε τη γειτονική χώρα να «προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα και να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή». Οπως τόνισε με νόημα, «η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην Ε.Ε., στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα».

Κύπρος-Ιορδανία

Χθες το απόγευμα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε τις επαφές του, ενημερώνοντας για τη γενικότερη κατάσταση τους ομολόγους της Κύπρου και της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Ενημέρωσα τους ομολόγους μου και για την προσπάθεια της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων “Μνημονίων Κατανόησης” με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση σε τουρκικό ΦΕΚ των αιτημάτων της ΤPAO (σ.σ. της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων)», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Δένδιας, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξήσει τον ρυθμό των διεθνών επαφών του.

Για την τριμερή ανέφερε επίσης ότι «συζητήσαμε τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και για τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Επανέλαβα την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση “IRINI” για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ».

Ντόρα Μπακογιάννη

Σε δική της παρέμβαση η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και ότι θεωρεί “πρωταρχικής σημασίας την Αμυνά μας”. Η κυρία Μπακογιάννη επανέλαβε ότι παραμένει σταθερή στη θέση της ότι «πρέπει πάντα να συζητάμε», προσθέτοντας ότι «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας και ιδιαίτερα στα οικονομικά, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν «ρίχνει τα χαρτιά του στο τραπέζι αναμένοντας τις αντιδράσεις για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας».

Ο Ν. Κοτζιάς

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς σε δικό του tweet ανέφερε: «Είναι σαφές τι θα κάνει Ελλάδα αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισέλθει στα 6 ελληνικά μίλια για “έρευνα”. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει αν η Τουρκία το προσπαθήσει νότια/νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανάμεσα σε 6-12 μίλια, δηλαδή στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Γι’ αυτό απαιτείται άμεσα η επέκτασή της».

Εν συνεχεία, μάλιστα, και σε διάλογο με χρήστες του μέσου, σημείωσε (αφήνοντας και πάλι αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ): «Οι μελέτες (επίπονη εργασία άνω των δύο ετών) και τα Προεδρικά Διατάγματα ήταν έτοιμα από εμένα. Βρισκόντουσαν μάλιστα στα χέρια του προέδρου. Αλλά οι επόμενοι ΥΠΕΞ τα απέσυραν και τα βάλαν στα συρτάρια τους. Κάναν μεγάλο λάθος όπως εξηγώ παντού και πάντα».

ΣΥΡΙΖΑ

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών επανέλαβε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια «εθνική στρατηγική», τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να παραμένει σε ρόλο θεατή και τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας να ακολουθούν διαφορετική γραμμή σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2019 καταφέραμε μαζί με την Κύπρο να προβλεφθεί επισήμως η δυνατότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας ότι «δεν έχει ζητηθεί ακόμα η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Δημήτρης Τερζής
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: