21.6.20

Δύο Ρώσοι πράκτορες, ο γιος του Καντάφι...

...και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες...
Πώς δύο Ρώσοι συλληφθέντες βρέθηκαν στο επίκεντρο της ρωσοτουρκικής σύγκρουσης στην Β. Αφρική Ίντριγκα, κατάσκοποι, ολιγάρχες και μία...

κινηματογραφική ταινία που περιγράφει το διπλωματικό και παρασκηνιακό χάος στη Λιβύη.
Στους 13 μήνες που έχουν περάσει από τότε που ο Ρώσος κοινωνιολόγος, Μαξίμ Σουγκελέι, έπεσε θύμα απαγωγής από τρομοκράτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, έχει βασανιστεί πολλάκις και έχει απειληθεί με θάνατο δια απαγχονισμού. Όμως δεν έχει λυγίσει και δεν έχει παραδεχθεί ποτέ πως είναι κατάσκοπος της Μόσχας.

Αυτό τουλάχιστον είναι το αφήγημα που παρουσιάζει η ρωσικής παραγωγής ταινία για τον κοινωνιολόγο, Μαξίμ Σουγκαλέι, και τον Ρώσο διερμηνέα του σε ένα από τα πολλά κεφάλαια της ξένης παρέμβασης στο χάος που επικρατεί στη Λιβύη.

Η περιπέτεια των δύο ανδρών στην αφρικανική χώρα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 με αυτό που ο Ρώσος εργοδότης τους ονομάζει ως «έρευνα», όμως σύντομα τους οδηγήθηκαν στη φυλακή με κατηγορίες για παραβίαση βίζας και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.


Όπως αναφέρουν οι New York Times, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την απελευθέρωσή τους, ο Ρώσος εργοδότης τους, ένα σκιώδες ιδιωτικό ίδρυμα, χρηματοδότησε την παραγωγή μίας μεγάλου μήκους ταινίας που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο μήνα στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Η ιστορία πήρε μία νέα τροπή την περασμένη εβδομάδα με ρωσικά και αραβικά μέσα να μεταδίδουν ότι οι δύο Ρώσοι έχουν μεταφερθεί από τα κελιά τους κοντά στην Τρίπολη στην Τουρκία, τη χώρα που αποτελεί τον βασικό αντίπαλο της Ρωσίας στον εμφύλιο της Λιβύης. Οι κρατούμενοι φέρονται να ανακρίνονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαράτζ, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι η Τρίπολη τους έχει παραδώσει στην Άγκυρα. «Δεν έχουν μεταφερθεί πουθενά» υποστηρίζει ο Αχμέτ μπιν Σαλέμ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής που ελέγχει τη φυλακή όπου κρατούνται. Από την πλευρά της η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει.

Σύμφωνα με τους New York Timew, ακόμη και αυτά τα ρεπορτάζ δεν καταγράφουν πλήρως το πόσο συνδυασμένη είναι η μοίρα των δύο Ρώσων με το σκληρό πόκερ που διεξάγεται ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα για τον έλεγχο της Λιβύης.

Η ρωσική εμπλοκή στη Λιβύη, ο Χάφταρ και οι... εναλλακτικές λύσεις
Η υπόθεση είναι κομβικής σημασίας για την πολύπλευρη και αρκετές φορές αμφιλεγόμενη ρωσική εμπλοκή στην πλούσια σε πετρέλαιο αφρικανική χώρα, όπου μία πληθώρα στρατιωτικών, παραστρατιωτικών, αλλά και διπλωματών έχουν σχέσεις με διάφορες φράξιες στη Λιβύη, με την ελπίδα ότι κάποια από αυτές θα κερδίσει στον αιματηρό εμφύλιο.

Επισήμως η Μόσχα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά το γεγονός ότι έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στον Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έφτασε κοντά στην κατάληψη της πρωτεύουσας, όμως οι δυνάμεις του απωθήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρει ο Φρέντερικ Γουέρεϊ, ειδικός σε θέματα Λιβύης, «από την αρχή οι Ρώσοι μπορούσαν να δουν πως ο Χάφταρ θα ήταν δύσκολο να κερδίσει και για τον λόγο αυτό έψαχναν για εναλλακτική».

Η εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση ήταν ο Σεϊφ Αλ Ισλάμ Αλ Καντάφι, δεύτερος γιος του Μουαμάρ Καντάφι, και ορκισμένος εχθρός του Χαλίφα Χάφταρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης...

Διαβάστε ολόλκηρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: