24.7.11

Καταδρομική επιχείρηση των Νορβηγών κομάντο με δεκάδες συλλήψεις...


Σε συναγερμό βρίσκεται εκ νέου η νορβηγική αστυνομία και μετά από επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του Όσλο, η οποία συνδέεται με την έρευνα που διεξάγεται για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις (δείτε βίντεο Νο.1, Νο.2, Νο.3).

Σύμφωνα με πηγές, στην επιχείρηση αυτή μετέχει η... αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας Delta.

Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα στην επιδρομή που πραγματοποίησε σήμερα στο Όσλο στο πλαίσιο των ερευνών της σε σχέση με τις επιθέσεις της Παρασκευής.

Την πληροφορία αυτή μεταδίδουν ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός TV2 και η εφημερίδα στο ίντερνετ Verdens Gang.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε παράλληλα σήμερα ότι ο φερόμενος ως δράστης των επιθέσεων της Παρασκευής Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.

Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

"Το μανιφέστο αυτό δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.

"Έχουμε επιβεβαίωση γι'αυτό", προσέθεσε.

Οι φόνοι θα προσελκύσουν την προσοχή στο μανιφέστο, το οποίο ονομάζεται "2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας", γράφει ο Μπρέιβικ.

"Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος", σημειώνει.

Την ίδια ώρα ο 32χρονος Νορβηγός που κατηγορείται για την διπλή επίθεση, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 93 άτομα κυρίως παιδιά και έφηβοι, ομολόγησε σύμφωνα με την αστυνομία τις πράξεις του αλλά δεν δηλώνει ένοχος.
Μάλιστα σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως έδρασε μόνος του.

Η απώλεια καθενός από τα θύματα "αποτελεί μια τραγωδία", δήλωσε σήμερα φανερά συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας κατά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Όσλο στη μνήμη των 92 νεκρών του μακελειού της Παρασκευής στη νορβηγική πρωτεύουσα και στο νησί Οτόγια.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 93 νεκρών.

"Τότε θα φανεί το εύρος του κακού", σημείωσε.

"Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός", προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η χώρα του "δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις αξίες της".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής αστυνομίας, 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 97 τραυματίστηκαν, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων από τη διπλή επίθεση της Παρασκευής.
«Ομολόγησε τις πράξεις του - την βομβιστική επίθεση στο Οσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια - παρότι δεν δηλώνει ένοχος,» είπε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου για τον Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση.

«Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες στο νησί μας κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας», τόνισε ο αξιωματικός της νορβηγικής αστυνομίας
Ο Σπόνχαιμ είπε, πάντως, ότι η αστυνομία δεν έχει άλλους υπόπτους για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, δήλωσε ότι ο πελάτης του ήθελε "να αλλάξει την κοινωνία" με τις πράξεις του.

Ο 32χρονος Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ ανέφερε στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν ότι στόχος του ήταν «να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται» πρόσθεσε ο δικηγόρος του, Γκέιρ Λίπεσταντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.
Λίπεσταντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα κίνητρα του Μπρέιβικ, αλλά είπε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να δώσει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες αύριο Δευτέρα κατά την κατάθεσή του, που έχει ζητήσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Μπρέιβικ πρόκειται, μάλιστα, να εξεταστεί από γιατρό της αστυνομίας πριν καταθέσει. Μέχρι τότε ο δικηγόρος του αρνείται να σχολιάσει την ψυχική κατάσταση του πελάτη του.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: