31.3.14

Θεσμός ο αγιασμός των… τρακτέρ...




ΦΩΤΟ...
Μετά από ένα τραγικό δυστύχημα τον Μάρτιο του 2013 όπου έναν 33χρονος συγχωριανός τους βρήκε τραγικό θάνατο όταν τον καταπλάκωσε το τρακτέρ του, στα Πάρτιρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη, καθιέρωσαν τον αγιασμό των…
τρακτέρ.
Οι βαθιά θρησκευόμενοι κάτοικοι του χωριού, με αυτό τον τρόπο ζητούν την προστασία του Θεού για να μην ξανασυμβεί τέτοιοι «κακό» στην περιοχή τους.
Σ' αυτήν την κρητική ενδοχώρα που ακολουθεί με προσήλωση τις παραδόσεις του τόπου, διατηρώντας τις αναλλοίωτες στο διηνεκές, ήθη και έθιμα που είναι στενά συνυφασμένα με τη χριστιανική πίστη.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το υψηλό αίσθημα θρησκευτικότητας που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των χωριών της Κρήτης, έχει αποτελέσει ακόμη και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όπως είπαν οι κάτοικοι του χωριού στο Irakliolive, ολόκληρη η περιοχή δεν μπορούσε να πιστέψει την τραγική εξέλιξη του δυστυχήματος. Λίγες μέρες μετά, έγινε ο πρώτος αγιασμός στα οχήματα. Μιλώντας στο Irakliolive, ο πατέρας Βασίλειος Χρονάκης, από την ενορία της Αγίας Τριάδας Παρτίρων είπε χαρακτηριστικά: «το περιστατικό αυτό, είχε συγκλονίσει ολόκληρο το χωριό. Το συζητούσαμε με τους κατοίκους της περιοχής και προτείναμε να κάνουμε έναν αγιασμό για να πάρουν την ευλογία και τη χάρη του Θεού, όλοι οι αγρότες, όλοι όσοι χρησιμοποιούν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Το δέχτηκαν και αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε θεσμό».
Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που έγινε ο αγιασμός για τα τρακτέρ και εν γένει όλα τα οχήματα στα Πάρτιρα. Ο παπά – Βασίλης, μέσα σε έντονα φορτισμένο από τη συγκίνηση κλίμα, έκανε τον αγιασμό, ευλόγησε τους αγρότες και στη συνέχεια μοίρασε σε όλους σταυρούς και φυλακτά για να έχουν όπως είπε «την ευλογία του Θεού όταν πιάνουν το τιμόνι και χειρίζονται τα βαρέα αγροτικά μηχανήματα».
Μετά τη λήξη της τελετής δεν παρέλειψε να δώσει συμβουλές στους κατοίκους των Παρτίρων που είχαν συγκεντρωθεί, προτρέποντας τους να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και να μην επιμένουν να περάσουν, δουλεύοντας στα χωράφια, σε σημεία που το τρακτέρ δεν μπορεί να προσεγγίσει. Κατόπιν βγήκε στο προαύλιο και έρανε με αγιασμό όλα τα τρακτέρ που είχαν παραταχθεί.
Όπως ανακοινώθηκε από το 2015, αφού πλέον ο αγιασμός των οχημάτων έγινε θεσμός για το χωριό, μετά και από αίτημα των κατοίκων, η τελετή θα γίνεται κάθε 25η Μαρτίου, μετά τη Θεία Λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Δείτε τις φωτογραφίες.






Πηγή: Irakliolive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: