30.6.16

Υπ. Εργασίας: Τα «ΝΕΑ» παραπλανούν και κινδυνολογούν...

Υπ.Εργασίας: Παραπλανούν τα «ΝΕΑ» για τις περικοπές

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση όχι μόνο να διασώσει την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, αλλά να προσδώσει προοπτικές ανάπτυξης με ισονομία και δικαιοσύνη...

«Με ένα άρθρο που παραποιεί την αλήθεια, η εφημερίδα τα Νέα παραπλανεί τους αναγνώστες της, κινδυνολογώντας χωρίς λόγο με...
κύριο τίτλο «Κόπηκαν οι συντάξεις που δεν κόβονται»» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνει, η εφημερίδα εμφανίζει στο πρωτοσέλιδο ότι έγιναν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, λόγω της αυξημένης παρακράτησης και της περικοπής του ΕΚΑΣ, ενώ οι περικοπές δήθεν φτάνουν τις 18 στην περίοδο της διακυβέρνησης «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Στις εσωτερικές σελίδες εμφανίζει έναν πίνακα, με τίτλο 18 ψαλίδια, όπου δεν αναφέρεται σε περικοπές συντάξεων, αλλά σε όλες τις ρυθμίσεις του Νέου Ασφαλιστικού Νόμου και μάλιστα με ψεύδη και ανακρίβειες.

Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτα φορά δομείται ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και συμπληρώνει:

«Η μέριμνα της κυβέρνησης για τα χαμηλά εισοδήματα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν.4387/2016 φτάνουν στο 120% για τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές αποδοχές. Είναι η δομή του νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή αναπλήρωση του εισοδήματος που απωλέσθηκε λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Η δομή αυτή λειτουργεί με έναν τρόπο που πραγματικά ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δεν αντιμετωπίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσω μιας αντίληψης φιλανθρωπίας.

Η δε αναφορά σχετικά με περικοπή έως 40% στις αναπηρικές συντάξεις είναι απολύτως ψευδής.

Ο προβλέψεις του Ν.4387/2016 για τις συντάξεις αυτές παραμένουν ως ισχύουν σύμφωνα με το Ν. 1846/1951 για τις σημερινές συντάξεις λόγω αναπηρίας στο ΙΚΑ και στα υπόλοιπα ταμεία. Για τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (βαριά αναπηρία)  χορηγείται το πλήρες ποσό της πλήρους σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης, για τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75%, και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.

Στα «18 ψαλίδια» των συντάξεων περιλαμβάνονται και οι εισφορές για τους ασφαλισμένους. Η πραγματικότητα είναι ότι η σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα οδηγεί το 81% των αυτοαπασχολούμενων και το 70% των επαγγελματοβιοτεχνών σε ελάφρυνση και όχι σε επιβάρυνση, καθώς δηλώνονται εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, το δημοσίευμα αυτό ξεχνά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τις άστοχες κινήσεις της, είχε παγώσει τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος για χιλιάδες ασφαλισμένους από το Σεπτέμβριο του 2013 λόγω του μαθηματικού τύπου που ίδια είχε θεσπίσει και δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Αντίθετα, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις προσφάτως εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, απελευθερώνεται η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος και από τον Ιούλιο θα επανεκκινήσει η καταβολή τους μετά από σχεδόν 3 χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί έμμεσων περικοπών των επικουρικών συντάξεων, η μόνη αλήθεια είναι ότι θα καταβάλλονται στο εξής την 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, 12 φορές το χρόνο. Δεν πρόκειται για καμιά περικοπή επικουρικών συντάξεων αλλά για ενοποίηση και μεταφορά της ημερομηνίας καταβολής για το σύνολο των συνταξιούχων, η οποία υπαγορεύτηκε αποκλειστικά για τεχνικούς λόγους, όπως επισημάνθηκε στο σχετικό Δελτίο Τύπου, την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση όχι μόνο να διασώσει την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, αλλά να προσδώσει προοπτικές ανάπτυξης με ισονομία και δικαιοσύνη. Και θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών της»...

Τα «Νέα» παραπλανούν

Πηγή avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: