30.4.17

Αξιολόγηση: «Ανοιχτή» η κυριακάτικη λειτουργία...

των καταστημάτων...

Υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται το ζήτημα της διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως...
γνωστοποίησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνουν την κατάργηση των περιορισμών στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τόσο ως προς τον τόπο, όσο και ως προς το μέγεθος - επιφάνεια.

Επίσης, ζητούν την υποβάθμιση του ρόλου των περιφερειών στον χρονικό καθορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και την κατάργηση των υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος.

Σημειώνεται ότι με βάση το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές -πέραν των οκτώ της ισχύουσας νομοθεσίας- χορηγείται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη και υπό την προϋπόθεση:

    τα καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα
    τα καταστήματα να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης
    τα καταστήματα να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εμμένει στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, παρότι προς το παρόν εστιάζει στη δυνατότητα των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου να λειτουργούν τα καταστήματά τους, τα οποία βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, όλες τις Κυριακές του ενός εξαμήνου του έτους -δηλαδή 32 Κυριακές τον χρόνο.

Μάλιστα, προτείνει ο ορισμός της τουριστικής περιοχής να καθορίζεται από το πλήθος των κλινών (2.000 κλίνες)...


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: