30.6.17

Στουρνάρας: Τα δύσκολα είναι πίσω μας...


Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομάς παραμένουν ευοίωνες, εφόσον εφαρμοσθούν οι...
μεταρρυθμίσεις, όμως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2017, χαμηλότερο από την αρχική πρόβλεψη για 2,5% σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017.

Παραδίδοντας την Έκθεση στον στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως «το καλό τώρα είναι πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας και πρέπει να δούμε πράγματα εύκολα μεν αλλά κρίσιμα» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι, ως Τράπεζα της Ελλάδος, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά σχεδόν ολοκληρωθεί, άρα θα πρέπει η έμφαση- γι’ αυτό και οι προτροπές που κάνουμε- να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές αλλαγές,» τόνισε.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι λόγοι της υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής θα πρέπει να αναζητηθούν στη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνακόλουθη έξαρση της αβεβαιότητας, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των επενδύσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αποδυνάμωσε την αρχική πρόβλεψη».

Η έκθεση αναφέρει ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του 4ου τριμήνου του 2016 μεταφερόμενο στο 2017, οδηγεί σε αποδυνάμωση της πρόβλεψης ανάπτυξης.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζουν επίσης οι θετικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), συμπληρώνει.

Η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο στην αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών και στρεβλώσεων εκτός από το δημοσιονομικό σκέλος...

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: