7.8.09

Νέο δικαστικό «φρένο» στην έκτακτη εισφορά

Το πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου...
Διπλή φραγή στην καταβολή της έκτακτης εισφοράς έβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά Το δικαστήριο που πρώτο είχε δικαιώσει φορολογούμενο ο οποίος επέλεξε τη δικαστική οδό αντί να πάει στο Ταμείο της Εφορίας, απέρριψε την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου.
Με αυτήν το Δημόσιο ζητούσε να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή που είχε εκδοθεί προ ημερών από το δικαστήριο του Πειραιά υπέρ του δικηγόρου Θεόδωρου Σκουζού, ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη πετυχαίνοντας να μπλοκάρει την...


καταβολή της έκτακτης εισφοράς των 5.000 ευρώ που έπρεπε να πληρώσει.
Το νέο δικαστικό «χαστούκι», παρά το γεγονός ότι - όπως σημειώνουν οι δικηγόροι - σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί οποιασδήποτε μορφής δεδικασμένο, αποτελεί σημαντική απόφαση που δείχνει την τάση που διαμορφώνεται στους δικαστικούς κύκλους όσον αφορά το μέτρο της έκτακτης εισφοράς.

Οι άλλες αποφάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Δικαστηρίου Πειραιά για την περίπτωση του κ. Σκουζού δεν είναι η μόνη που έχει εκδοθεί και δικαιώνει φορολογούμενο. Και σε άλλα δικαστήρια της χώρας στα οποία είχαν προσφύγει φορολογούμενοι πολίτες εκδόθηκαν από τους προέδρους υπηρεσίας αντίστοιχες προσωρινές διαταγές, με τις οποίες αμφισβητείται ουσιαστικά η συνταγματικότητα του μέτρου της έκτακτης εισφοράς.

Ωστόσο έχουν εκδοθεί από δικαστικούς λειτουργούς και αντίθετες αποφάσεις, με τις οποίες έχουν απορριφθεί αιτήματα πολιτών για την έκδοση προσωρινής διαταγής επί της αιτήσεως ανακλήσεως για την καταβολή της εισφοράς που τους αναλογεί. Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος - το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αφορά περίπου 120.000 φορολογούμενους πολίτες - αλλά και των αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων, ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων προσδιόρισε για τις 29 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση της πρώτης αίτησης αναστολής του επίμαχου μέτρου.

Η απόφαση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, φορολογούμενους και Ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για την «τύχη» του νόμου που προβλέπει την έκτακτη εισφορά. Οι ίδιες ταχύτατες για τα δεδομένα της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαδικασίες αναμένεται να ακολουθηθούν και στους επόμενους βαθμούς κρίσης, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: