25.8.09

ΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ...

Mε την κατάργηση της βίζας μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ...
Κυρώθηκαν κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι δύο συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος.
Υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ανησυχίες για ορισμένες πτυχές των συμφωνιών, ζήτησε περαιτέρω αποσαφηνίσεις και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, οπότε θα έχει κατατεθεί μέχρι τότε και το μνημόνιο κατανόησης.
Κατά των συμφωνιών τάχθηκαν...
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για καταστρατήγηση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων. Από την πλευρά τους, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη Χρήστος Μαρκογιαννάκης, διαβεβαίωσαν ότι προστατεύονται απόλυτα και τα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα,ενώ εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και το εθνικό συμφέρον της χώρας.
Έμφαση έδωσαν και στο γεγονός ότι με την κατάργηση της βίζας μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε υπερβολική τη καχυποψία που υπάρχει, σημειώνοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες είναι πολύ σκληρότερες.
«Το διακύβευμα για τη χώρα μας είναι αν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα. Η συμφωνία περιέχει ρήτρα για άμεση καταγγελία εντός 3 μηνών για να σταματήσει η ισχύς της. Παράλληλα, τίθεται σαφώς πρόβλεψη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως κατοχυρώνονται από την απόφαση του Συμβούλιο της Ευρώπης», τόνισε ο κ Δένδιας.
Απαντώντας στις αιτιάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι πιθανόν η τρίτη συμφωνία με το μνημόνιο αλληλοκατανόησης που δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή να εμπεριέχει παγίδες, ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι πρόκειται για διακήρυξη αρχών και όχι ένα κείμενο που θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι το πεδίο ανταλλαγής πληροφοριών είναι πολύ περιορισμένο και μόνο για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, ή έχουν συλληφθεί για τρομοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά υπόπτους.
«Με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνει μια τάξη, μπαίνουν αρχές και προστατευτικές δικλείδες. Αυτή είναι η πιο αθώα συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν δυσμενέστερους όρους. Και το εθνικό συμφέρον προστατεύεται και ο έλληνας πολίτης», σημείωσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στο ότι μπαίνει τέλος στη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών με την κατάργηση της βίζας.
«Ίσως από την πίσω πόρτα επανέρχεται η ηλεκτρονική βίζα», αντέτεινε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και πρόσθεσε:
«Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφωνούμε, αλλά δεν έχουμε σαφή γνώση των λεπτομερειών ώστε να δούμε αν η ελληνική κυβέρνηση έχει προσυπογράψει υπερβολικές αξιώσεις των ΗΠΑ που θα οδηγήσουν σε προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων και άρση των προσωπικών δεδομένων. Χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία το νομοσχέδιο ενώ πρέπει να έρθει στη Βουλή και η τρίτη συμφωνία με το μνημόνιο κατανόησης για να έχουμε πληρέστερη εικόνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής που επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ο ορισμός της τρομοκρατικής πράξης, ούτε ξεκαθαρίζεται ποιος θα θέτει το κριτήριο της».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής υποστήριξε ότι «μέσω αυτών των συμφωνιών Ελλάδας - ΗΠΑ ενισχύονται τα κατασταλτικά μέτρα και οι ιμπεριαλιστικές νοοτροπίες» και ότι «κύριος στόχος τους είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος».
Παράλληλα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι αναζητά προσχήματα και στην ουσία "δεν αντιτάσσεται στις απαράδεκτες αυτές λογικές".
Ακόμα, υποστήριξε ότι η τυπική κατάργηση της αμερικανικής βίζας θα αντικατασταθεί από ολόκληρο μηχανισμό φακελώματος.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης που μίλησε για συμφωνίες που δεν βασίζονται στην ισονομία και στην αμοιβαιότητα, αλλά δείχνουν αντίληψη υποτελούς χώρας.
Επίσης χαρακτήρισε επικίνδυνη τη διαδικασία για άρση των προσωπικών δεδομένων.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε επιφυλάξεις, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: