25.8.09

Μοντέλο Ρουσόπουλου υιοθετεί το Μαξίμου...

Το nonews-News σας το λέει μέρες τώρα(κλικ).Σήμερα το λέει κι ο Χιώτης (κάτι ξέρει αυτός)...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ
Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο καταβολής μαζικών αποζημιώσεων στους πυροπαθείς...
Το «μοντέλο Ρουσόπουλου» που ακολούθησε η κυβέρνηση στις πυρκαϊές του 2007 ακολουθεί από χθες και πάλι η κυβέρνηση, αλλά μόνο στον τομέα της επικοινωνίας, καθώς έχει ήδη απορριφθεί το μοντέλο των εφάπαξ αποζημιώσεων που ακολουθήθηκε στις πυρκαϊές της Ηλείας.
Από χθες το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό συνεχούς ενημέρωσης με...
επικεφαλής τον κ. Ευ. Αντώναρο, έτσι ώστε, μέσω της συνεχούς παροχής πληροφοριών προς τα μέσα ενημέρωσης, να εξουδετερώνονται και τα κρούσματα παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας που παρατηρήθηκαν και πάλι, ιδίως από διεθνή ΜΜΕ. Ταυτόχρονα ακολουθείται το σχέδιο των «πυκνών δημοσίων εμφανίσεων» του Πρωθυπουργού (χθες επισκέφθηκε όπως και το 2007 τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα), αλλά το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει ήδη κάθε ενδεχόμενο καταβολής μαζικών αποζημιώσεων.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Κ.Καραμανλής βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον επικεφαλής του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κ. Π. Μολυβιάτη για να εξεταστεί πώς μπορεί να ενισχυθεί η πληγείσα περιοχή από το αδιάθετο υπόλοιπο των 80 εκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχει ακόμη από τις εισφορές των δωρητών της Ηλείας. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για αποζημιώσεις (αν και έχουν αποκλειστεί οι εισηγήσεις για καταβολή επιδομάτων, όπως συνέβη το 2007 στην Ηλεία) καθώς οι ζημιές σε σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ελάχιστες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η πλειοψηφία των ιδιοκτητών που επλήγησαν είχαν καταπατήσει παρανόμως δασικές εκτάσεις.

Οπως άφησε να εννοηθεί χθες σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποζημιώσει τις ιδιοκτησίες όσων καταπάτησαν δάση, ενώ συνολικά ως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου δέκα σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα 25 που έπαθαν ζημιές. Θεωρείται πιθανότερο λοιπόν να χρηματοδοτήσει το κράτος, αλλά και το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, δράσεις κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και αναδασώσεις για να αποκατασταθεί ταχύτερα η τεράστια οικολογική καταστροφή που υπήρξε στη Βορειοανατολική Αττική.

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ολιγωρία και κακό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε χθες τον συντονισμό που υπήρξε από την αρχή «καλά οργανωμένο» , προσθέτοντας πως χρησιμοποιήθηκαν πολλά μέσα για τα δεδομένα μιας μικρής χώρας.

O κ. Αντώναρος επισήμανε πως παρά το γεγονός πως η φωτιά στη θέση Σέσι Γραμματικού ξεκίνησε στις 8.45 το βράδυ σε χαράδρα (γεγονός που προκαλεί βάσιμες υποψίες για εμπρησμό) προσπάθησαν να την ελέγξουν από την πρώτη στιγμή 14 οχήματα που σταδιακά αυξήθηκαν σε 35 ενώ από την αυγή της επόμενης ημέρας άρχισαν να επιχειρούν ρίψεις νερού εννέα αεροσκάφη.

Σχολιάζοντας συνολικά το αποτέλεσμα των πυροσβεστικών δυνάμεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε ικανοποιητικό, επισημαίνοντας πως οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αντίξοες, με τον αέρα να αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση και με μεγάλη ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία που σε μια τόσο μεγάλη πυρκαϊά δεν υπήρξαν θύματα, αν και ομολόγησε πως υπήρξαν και αδυναμίες, με τον κ. Αντώναρο να σημειώνει πως «επιχειρησιακά θέματα δεν είναι της ώρας να κριθούν».

Οπως σημείωσε, τα εναέρια μέσα συμπλήρωσαν χθες το πρωί 210 ώρες πτήσης και 2.200 ρίψεις, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν 2.500 άτομα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, εκτός από τους 1.500 πυροσβέστες και τους εθελοντές.

Με τον κ. Καραμανλή επικοινώνησαν χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφιας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και τη πρόθεσή τους να συνδράμουν με τεχνικά μέσα στην κατάσβεση των πυρκαϊών.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: