31.1.10

Σε κρίση οι σινοαμερικανικές σχέσεις...


Σε κρίση οι σινοαμερικανικές σχέσεις μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι σχεδιάζει να πωλήσει όπλα στην Ταϊβάν. Για ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας κάνει λόγο το Πεκίνο.
Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χε Για υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις όπλων στην Ουάσινγκτον θα έχει πολύ αρνητική επίπτωση σε πολλούς σημαντικούς τομείς ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι πωλήσεις όπλων αποτελούν ...

μία ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και βλάπτουν σοβαρά την εθνική της ασφάλεια», τονίζει και καλεί την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις.

Σήμερα, το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι το Πεκίνο θα αναστείλει τις αμοιβαίες στρατιωτικές ανταλλαγές με τις ΗΠΑ και ήδη κλήθηκε στο υπουργείο Αμυνας ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος για διάβημα διαμαρτυρίας.

«Εξετάζοντας την σοβαρή βλάβη και την απεχθή επίπτωση των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν, η κινεζική πλευρά αποφάσισε να αναστείλει τις προγραμματισμένες αμοιβαίες στρατιωτικές επισκέψεις», αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο χθες σχετικά με τις προτεινόμενες πωλήσεις προς την Ταϊβάν, ένα εν δυνάμει πακέτο 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει ελικόπτερα Black Hawk προηγμένης τεχνολογίας, αντιπυραυλικά συστήματα Patriot "Advanced Capability-3" και δύο ναρκαλιευτικά σκάφη της ανακαινισμένης τάξης Osprey Class.

Τους προσεχείς μήνες μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να συναντηθεί με την εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ τον Δαλάι Λάμα, κάτι που ενδέχεται να εντείνει την οργή του Πεκίνου απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Πεκίνου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπεραμύνθηκε της απόφασης για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

«Τέτοιες πωλήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε η Λόρα Τίσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζέου εκτιμά ότι η αγορά των αμερικανικών όπλων θα βοηθήσει την χώρα του να αισθανθεί "πιο σίγουρη και πιο ασφαλής" για να αναπτύξει κι άλλο τις σχέσεις της με την Κίνα.

«Αυτό (η πώληση των όπλων) θα κάνει την Ταϊβάν πιο σίγουρη και πιο ασφαλή, με τρόπο τέτοιο ώστε θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε ο Μα, όπως μετέδωσε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν.

Στο ιδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αμυνας της χώρας, εκτίμησε ότι η αγορά θα προσφέρει περισσότερη εμπιστοσύνη στην διαδικασία συμφιλίωσής της με την Κίνα και θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής. «Τα αμυντικά όπλα που θα αγοράσουμε από τις ΗΠΑ θα διευκολύνουν την αναμόρφωση και τον εκμοντερνισμό της εθνικής μας ασφάλειας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: