29.1.10

Τελεσίγραφο για τα όρια ηλικίας...

Ερχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να "σφίξει τα λουριά" στην Ελλάδα και της απέστειλε... τελεσίγραφο για να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νόμου μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να έχει έτοιμο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο. Οι βασικές του διατάξεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα...

...αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με την Κομισιόν, με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή εντός της προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Παράλληλα, "μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος", όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας.

Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα για μεταβατική περίοδο επτά ετών και σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη).

Το ζητούμενο είναι αν τους σχεδιασμούς αυτούς αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα (πρώτη φάση της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρ. Δικαστήριο) λόγω του γεγονότος ότι αυτή δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των αμοιβών.

Η ισότητα των αμοιβών ανδρών και γυναικών θεσπίζεται από το άρθρο 157 της Συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι τα ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Στις 26 Μαρτίου 2009 το Ευρ. Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών (υπαλλήλων του Δημοσίου) και στρατιωτικών συντάξεων του 2000 εισάγει διακρίσεις, επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, παντρεμένες ή με παιδιά έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα σε σχέση με παντρεμένους ή με παιδιά άνδρες.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Κομισιόν τής έστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή (άρθρο 260 της Συνθήκης) καλώντας τη να συμμορφωθεί ή να δικαιολογήσει πειστικά μέσα σε διάστημα δύο μηνών τους λόγους της μη συμμόρφωσής της.
Γιώργος Δαράτος - Κώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: