31.3.10

Οι βάτραχοι «πρόβλεψαν» το σεισμό της Λ' Άκουιλα


Δεκάδες βάτραχοι στην περιοχή της Λ' Άκουιλα εξαφανίστηκαν από τις κατοικίες τους πέντε μέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 ρίχτερ, που έπληξε την ιταλική πόλη πέρυσι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με δύο βιολόγους, οι βάτραχοι είχαν «καταλάβει» - άγνωστο πώς - ότι πλησιάζει ένας μεγάλος σεισμός για αυτό και έφυγαν μακριά. Η Ρέιτσελ Γκραντ και ο Τιμ Χάλιντεϊ μελετούσαν τον πληθυσμό της περιοχής για τέσσερα χρόνια. Κάθε...
φορά που πλησίαζε η πανσέληνος, βατράχια από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονταν σε ένα σημείο κοντά στη λίμνη Σαν Ρουφίνο.

Ξαφνικά μία μέρα, τα βατράχια εξαφανίστηκαν και οι επιστήμονες το αποδίδουν στον σεισμό που χτύπησε την Λ' Άκουιλα πέντε μέρες αργότερα. Χωρίς να γνωρίζουν τι ήταν αυτό που τα «προειδοποίησε», οι δύο βιολόγοι υποθέτουν πως κάποια σινιάλα από το περιβάλλον, όπως αλλαγές στα μαγνητικά πεδία.

Η άποψη πως τα ζώα «διαισθάνονται» τους σεισμούς δε βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες. Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία μάλιστα, το αναφέρει ως έναν από τους «αστικούς μύθους» γύρω από τους σεισμούς. «Οι βάτραχοι έφυγαν γιατί προηγήθηκαν πολλές μικρές δονήσεις», λέει ο Άντριου Μάικλ, σεισμολόγος. «Δεν πιστεύω ότι τα ζώα προβλέπουν τους μεγάλους σεισμούς, αλλά οποιαδήποτε νέα πληροφορία για το θέμα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Μπορεί να μη μάθουμε κάτι για τους σεισμούς, αλλά θά μάθουμε κάτι για τους βατράχους».

Η Γκραντ σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνά της σε περιοχές με πολλούς σεισμούς, όπως η Ινδονησία. «Πρέπει να μελετήσουμε το φαινόμενο ακολουθώντας τη σωστή επιστημονική μεθοδολογία για να αποφασίσουμε αν είναι αλήθεια ή όχι».

Η έρευνα των δύο επιστημόνων δημοσιεύεται στο νέο τεύχος της επιθεώρησης «Journal of Zoology».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: