30.11.12

Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους ...

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν εναντίον του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μετά την εσπευσμένη έγκριση του σχεδίου του νέου συντάγματος της χώρας, εν μέσω της κατακραυγής που έχει προκαλέσει η έκδοση διατάγματος που διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του Μόρσι.

«Ο...
λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς», φώναζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ξυπνώντας μνήμες από τα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις στου Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου, μετά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μαζικές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση την ώρα που η συντακτική επιτροπή συνεδρίαζε για την έγκριση του σχεδίου συντάγματος, ο Μόρσι είπε ότι το διάταγμα το οποίο ορίζει ότι οι αποφάσεις του δεν μπορούν να αναιρεθούν από κανέναν, είναι προσωρινής ισχύος και έχει στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη μετάβαση στη δημοκρατία.

«Θα λήξει μόλις ο λαός ψηφίσει για το σύνταγμα. Δεν υπάρχει θέση για τη δικτατορία», είπε.

Το σχέδιο του συντάγματος που εγκρίθηκε από τη συντακτική επιτροπή επικρίνεται σφοδρά από την αντιπολίτευση, που αποχώρησε από τις εργασίες της, καταγγέλλοντας ότι κυριαρχείται από τις ισλαμικές απόψεις και δεν παρέχει παρά ελάχιστες εγγυήσεις στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη διάλυση της αιγυπτιακής εθνοσυνέλευσης.

Τα 234 άρθρα του Συντάγματος υιοθετήθηκαν έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση της συντακτικής επιτροπής, η οποία διήρκεσε 19 ώρες. Το σχέδιο Συντάγματος θα διαβιβασθεί στον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αναμένεται να κηρύξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος εντός δεκαπενθημέρου για την έγκρισή του.

«Στα σκουπίδια της ιστορίας»

«Αυτό το Σύνταγμα δεν έχει αξία, δεν έχει μέλλον, θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας», δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση , ο πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και προσωπικότητα της φιλελεύθερης και κοσμικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Όπως και στο προηγούμενο Σύνταγμα, το σχέδιο ορίζει ότι «οι αρχές της σαρία» αποτελούν «κύρια πηγή της νομοθεσίας», σε μία αρκετά μετριοπαθή διατύπωση, αφού ο ισλαμικός νόμος δεν καθίσταται η μοναδική πηγή του δικαίου.

Ωστόσο, άλλα άρθρα που αναφέρονται στη σαρία προκαλούν την έντονη αντίδραση των Κοπτών και της φιλελεύθερης κοσμικής αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι αφήνουν περιθώρια για την ενίσχυση τη θέσης του ισλαμικού νόμου, κυρίως εάν υιοθετηθεί η στενή ερμηνεία τους.

Η ανεξιθρησκεία προστατεύεται, αλλά το κείμενο δεν αναφέρεται παρά στο ισλάμ, στον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, πράγμα που αφήνει ανοικτή την πόρτα για διακρίσεις κατά μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων.

Το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει τον περιορισμό της προεδρικής εξουσίας σε μία τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Τα στελέχη του κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές, τις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές.

Τα συνδικάτα δεν μπορούν να διαλυθούν και οι εφημερίδες δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να απαγορευθεί η έκδοσή τους παρά μόνο με αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Ενα άρθρο που επικρίνεται ιδιαιτέρως από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκείνο που επιτρέπει την προσαγωγή πολιτών ενώπιον στρατοδικείων «σε περίπτωση κρίσης που μπορεί να βλάψει τις ένοπλες δυνάμεις».

«Το σχέδιο προστατεύει ορισμένα δικαιώματα, αλλά παραλείπει άλλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: