28.9.09

Μαζί...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κακό να στοχεύεις ψηλά. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε δει συχνά φωτογραφίες του Παπανδρέου και του Ομπάμα τη μία δίπλα στην άλλη. Στόχος να φανεί ότι ο Γιώργος έχει υιοθετήσει στις δημόσιες ομιλίες του το ύφος ντυσίματος- σκέτο πουκάμισο με γραβάτα- αλλά και τη στάση σώματος- το δεξί χέρι που δείχνει μπροστά και μακριά- του Μπαράκ. Ακόμη και το «Μαζί μπορούμε», κεντρικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, απηχεί τον συμμετοχικό βολονταρισμό του σλόγκαν «Υes we can» των Δημοκρατικών.

Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΑ είναι χρήσιμη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Γιώργος θα...
έχει εκλεγεί Πρωθυπουργός την προσεχή Δευτέρα- κόντρα στα προ διετίας προγνωστικά. Ο Μπαράκ, που κι αυτός ξεκίνησε ως αουτσάιντερ για τον Λευκό Οίκο, κλείνει σε μία εβδομάδα ένδεκα μήνες στη θέση του. Κάτι που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε μια αλήθεια της πολιτικής. Η εξουσία φθείρει από το πρώτο λεπτό, έχεις- δεν έχεις «Μπλάκμπερι». Η φθορά είναι αθέατη και αθόρυβη στην αρχή. Κάποια στιγμή όμως ξεσπά όλη μαζεμένη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ, η στιγμή ήρθε με τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Η πρόθεση του νέου Αμερικανού Προέδρου είναι ευγενής. Κι αυτό γιατί αυξάνονται οι Αμερικανοί πολίτες που χάνονται στις τρύπες- που δεν έχουν δηλαδή να πληρώσουν για την περίθαλψή τους. Σε μια χώρα όμως όπου η κρατική παρέμβαση θεωρείται σοσιαλιστική συνωμοσία, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία προκαλεί ανασφάλεια και υποψίες. Πάνε να το εκμεταλλευθούν οι Ρεπουμπλικανοί. Μια ετερόκλητη συμμαχία από πολιτικούς, λομπίστες φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του Ομπάμα. Χρησιμοποιεί μάλιστα το ίδιο όπλο που εκμεταλλεύθηκε εκείνος για να εκλεγεί: το Διαδίκτυο. Στο επιτελείο Ομπάμα δεν έχουν αυταπάτες. Οι συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρουπου βλέπει τη δημοτικότητά του να φθείρεται- δίνουν τη μάχη της ζωής τους για να περάσει από τη Γερουσία η σχετική με την υγεία νομοθεσία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το «κρας τεστ» όποιου κερδίζει, έρχεται μετά τις εκλογές. Στην περίπτωση Γιώργου δεν θα είναι η υγεία, αλλά η οικονομία. Και δεν θα προκύψει στο εννεάμηνο, αλλά στο δίμηνο. Δηλαδή ανάμεσα σε μερικά πηγαινέλα στις Βρυξέλλες και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2010.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: