27.2.10

Ισχυροί σεισμοί σε Ιαπωνία και Χιλή...


Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στη Χιλή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο.
Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ, αλλά η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Αυτόπτης μάρτυρας τον...

οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ είπε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.

Και στα νησιά Οκινάουα

Ισχυρός σεισμός έπληξε το νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι έως και δύο μέτρων, αλλά η προειδοποίηση αυτή αργότερα αποσύρθηκε, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στις 5:31 π. μ. του Σαββάτου (22:31 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας), 52 μίλια (84 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, Νάχα, μιας πόλης περίπου 320.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, που ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν 6,9 βαθμών, προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στην ακτή να απομακρυνθούν προς το εσωτερικό, ωστόσο η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη αργότερα.

Ο αξιωματούχος της νομαρχιακής αστυνομίας της Οκινάουα, Νοριτόμι Κικουζάτο, δήλωσε στο Ρόιτερ πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές.

"Πρώτα έγινε μία ισχυρή κάθετη δόνηση, έπειτα από το πλάι. Ο ισχυρός σεισμός κράτησε περίπου 10 δευτερόλεπτα", είπε ο αξιωματούχος της πόλης Νάχα, Σεϊμπόκου Σουεγιόσι.

Ένας αξιωματούχος στο διυλιστήριο πετρελαίου Nansei Sekiyu KK δήλωσε πως οι επιχειρήσεις για την παραγωγή 100.000 βαρελιών την ημέρα στο διυλιστήριο Νισιχάρα του νησιού συνεχίζονται κανονικά μετά το σεισμό και πως δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK ανέφερε πως οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί δεν έχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές σε κτίρια.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: