26.2.10

Ρέκβιεμ για ένα αποκρουστικό θηρίο...

Αυτό το θηριώδες έκτρωμα, που ακούει στο όνομα Hummer, πολλά «δείγματα» του οποίου βλέπουμε και στους ελληνικούς δρόμους, κυρίως εκεί που δεν θα έπρεπε να ήταν, δηλαδή στις μεγάλες πόλεις, φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος του βίου του, αφού η General Motors ανακοίνωσε χθες ότι θα κλείσει τη μονάδα κατασκευής του, έπειτα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με κινέζικη εταιρεία για εξαγορά της μονάδας.

Το πρώτο Χάμερ κατασκευάστηκε ως στρατιωτικό όχημα. Βγήκε, τότε, σε 3 μοντέλα. Το ένα για τη μεταφορά στρατιωτών, το άλλο έφερε βαρύ οπλισμό και το τρίτο ήταν εφοδιασμένο με...

...ραντάρ. Χρησιμοποιήθηκε πολύ στον πρώτο πόλεμο στον Περσικό, στη χερσαία εισβολή κατά την περίφημη «Καταιγίδα της Ερήμου», στις 23 Φεβρουαρίου του 1991. Δεν ήταν καλή για το Χάμερ, για την «εικόνα» του, εκείνη η μιλιταριστική του εμπλοκή.

Εκτοτε, και ιδίως όταν πλασαρίστηκε στην αγορά ως «πολιτικό όχημα», σε μεγάλη μερίδα του κόσμου ενεγράφη οριστικώς ως ένα θηριώδες τζιπ που το οδηγούν θηριώδεις άνθρωποι. Στα χρόνια δε της οικονομικής ασυδοσίας, τότε που χρήματα περίσσευαν και από τα αυτιά πολλών ανθρώπων, το Χάμερ, πολύ εύκολα, έγινε στα χέρια τους και όχημα «επίδειξης δύναμης». Οτι, και καλά, «εγώ είμαι υπεράνω» και «κάνε πέρα να περάσω».
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: