31.1.18

«Πυρετός» επαφών του Νίμιτς στην ΠΓΔΜ...

Στα Σκόπια μεταφέρεται από αύριο, Πέμπτη, το επίκεντρο των διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα...
έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, με τις ελληνικές προτάσεις υπό μάλης. Όλα αυτά, την ώρα που στο εσωτερικό, μαίνεται διάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού οι ΑΝΕΛ εξετάζουν διάφορα σενάρια για να μην στηρίξουν πιθανή συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία», χωρίς να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρά πυρά.

Με το GornaMakedonija στις «αποσκευές» ο Νίμιτς

Στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του πως «είχαμε καλές συζητήσεις στην Αθήνα και ελπίζω πως το ίδιο θα γίνει και εδώ».

Ο κ. Νίμιτς έφτασε στη γειτονική χώρα την ώρα που η «GornaMakedonija», φέρεται να είναι η ονομασία που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα ο κ. Νίμιτς θα κομίσει την Ελληνική πρόταση για ένα Σύμφωνο Φιλίας, το οποίο θα ρυθμίζει όλες τις διαφορές με την ΠΓΔΜ. Η εν λόγω πληροφορία που αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες από ελληνικά και σκοπιανά ΜΜΕ, δεν έχει διαψευσθεί από την Αθήνα, γεγονός που δίνει περισσότερη βάση στις εικασίες πως αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα.

Δεν φαίνεται ωστόσο να έχουν αποκλειστεί το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), καθώς και το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Όπως είχε γίνει σαφές και στο Νταβός της Ελβετίας από τον πρωθυπουργό προς τον Ζόραν Ζάεφ, το όνομα που ο Νίκος Κοτζιάς έχει θέσει εκτός ελληνικού πλάνου είναι το Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). Αυτό που προσπαθεί να προωθήσει επίσης η ελληνική πλευρά είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας να είναι μια λέξη στα σλάβικα που δεν θα μεταφράζεται.

Πάντως, η ξαφνική ένταση που προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα, φαίνεται να εκτονώθηκε, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Μίλε Μποσνιάκοφσκι, επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Προσέθεσε παράλληλα ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επίσης θα κάνει δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, το νήμα των διαπραγματεύσεων μετά τις επισκέψεις του Μ. Νίμιτς αναμένεται να πιάσουν εκ νέου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι εξάλλου ηγούνται και της διπλωματικής προσπάθειας για επίλυση του ζητήματος...


Δεν υπάρχουν σχόλια: