29.8.10

H NΔ, το «μαντρί» και ο «λύκος» ...

Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η ειδησεογραφία επιμένει ότι ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει φαινόμενα εσωστρέφειας στην πορεία προς τις εκλογές. Εκείνο που δεν θίγει καν είναι με ποιον τρόπο σκοπεύει να...

το καταφέρει. Και είναι φυσικό, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβάλει ένας αρχηγός την πειθαρχία στο κόμμα του είναι ο φόβος των βουλευτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμπεριφορά τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο φόβος της διαγραφής και ο αποκλεισμός τους, με τον τρόπο αυτό, από την ενεργό πολιτική ζωή. Πάνω σ’ αυτήν τη λογική στηρίχτηκε, άλλωστε, και λειτούργησε επί χρόνια η θεωρία για το «μαντρί» και για όσους βρεθούν ενδεχομένως εκτός αυτού και υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τον «λύκο».

Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία, έχει πάψει από καιρό να αποτελεί «μαντρί». Και όχι μόνο αυτό. Ολα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα ?και πάντως όχι στο προσεχές μέλλον? θα καταφέρει να επανακτήσει την ιδιότητα αυτή. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη είναι ήδη ένα αξιόπιστο καταφύγιο για όσους ενδεχομένως εκδιωχθούν από τον Α. Σαμαρά και ταυτόχρονα υπάρχει και η προσδοκία τού υπό συγκρότηση κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη που, άσχετα από την όποια απήχηση θα έχει, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσει θνησιγενές εγχείρημα.

Υπάρχουν, μάλιστα, και άλλοι λόγοι, για τους οποίους η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί το ισχυρό «μαντρί» του παρελθόντος. Είναι διαπιστωμένο ότι η πολιτική της δεν αποδίδει και δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσει από τη στιγμή που βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ένα κόμμα, το οποίο επί πέντε χρόνια διέπραττε μόνο λάθη ως κυβέρνηση, έχει καταφέρει, ως αντιπολίτευση, να διαμορφώσει λύσεις και απαντήσεις για τα πάντα μέσα σε μερικούς μήνες.

Για τους λόγους αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους, ο Σαμαράς μπορεί να θέλει, αλλά αντικειμενικά αδυνατεί να επιβάλει την όποια επιθυμία του στο σύνολο των βουλευτών του. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και βουλευτές που, ούτως ή άλλως, είναι αποφασισμένοι να βγουν από το «μαντρί». Ας θυμηθεί, μάλιστα, την περίπτωσή του. Οταν αυτός και οι περί αυτόν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ΝΔ, ο Μητσοτάκης βρέθηκε αντικειμενικά στο έλεός τους...
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: