31.3.20

Ο κορονοϊός καθυστερεί -αλλά δεν ματαιώνει- τα σχέδια του Ερντογάν...


Η εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία ενδέχεται να καθυστερήσει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για γεωτρήσεις στην περιοχή που περιλαμβάνει το...
ελληνοτουρκικό μνημόνιο, σε καμία περίπτωση όμως οι επιδιώξεις αυτές δεν εγκαταλείπονται!


Η Αθήνα εκτιμούσε ως ορόσημο για την εκκίνηση των σχεδίων του Ερντογάν, με την αποστολή γεωτρύπανου με τη συνοδεία φρεγατών νοτίως της Κρήτης, τα μέσα Απριλίου, από το ορθόδοξο Πάσχα και μετά.

Ωστόσο, η σφοδρότητα με την οποία δείχνει πως θα πλήξει η πανδημία τη γειτονική μας χώρα, αναγκάζει τον …Σουλτάνο –εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου- να αναστείλει προς το παρόν τα σχέδια αυτά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα, άλλωστε, εκτιμάται πως με την κρίση του κορονοϊού στη χώρα του θα παίξει τα ρέστα του. Αρχικά και όσο η πανδημία εξαπλώνεται θεωρείται βέβαιον ότι θα επεκτείνει τα μέτρα ενός αυταρχικού κράτους κατά των αντιπάλων του, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νεκρών που θα υπάρξει. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών, στο τέλος της κρίσης, είναι πολύ φανερό να μην αφήσει ανεπηρέαστο το πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν εξέλθει αλώβητος από την κρίση, θα είναι ο ...γνωστός μας Ερντογάν. Εάν πληγεί από αυτή θα θελήσει ασφαλώς να την εξάγει- μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή για την περιοχή. Ούτως ή άλλως, η επιλογή για έρευνες ή και για γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στο χώρο που καλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το καθεστώς της Άγκυρας.

Η Αθήνα, πάντως, γνωρίζοντας πόσο απρόβλεπτος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν καθησυχάζει και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση, τόσο στον Έβρο, όσο κυρίως στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο, καθώς έχει να λάβει και στρατηγικές αποφάσεις για πολύ κρίσιμα θέματα, όπως πχ εάν θα καταθέσει δικές της συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην περιοχή…

Μάνος Χωριανόπουλος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: