31.3.20

Όταν οι πανδημίες διαμορφώνουν τις πόλεις που ζούμε...


Σε πολλές αρχαίες κοινωνίες, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι θεοί έστελναν μια πανδημία, όπως αυτή του κορονοϊού και τη συνακόλουθη καταστροφή σε όσους άξιζαν την οργή τους. Παράλληλα η ιατρική επιστήμη προσπαθούσε να εξορθολογίσει τις δοξασίες.

Ο...
περίφημος plague doctor της Αναγέννησης ήταν μεταξύ άλλων γιατρός, εξομολογητής, «συμβολαιογράφος», παρηγορητής, νεκροθάφτης, ένα σώμα χαμένο πίσω από ύφασμα, δέρμα και μία μάσκα πουλιού. Αφ’ ενός γιατί η δοξασία έλεγε πως η πανώλη μεταφέρεται από τα πουλιά, αφετέρου γιατί το «ράμφος» του, γεμάτο από άνθη και ροδοπέταλα πιστευόταν πως τον προστάτευε από τα μικρόβια μακριά.

Όμως ο χρόνος κυλά, η ιατρική εξελίσσεται, η ιστορία μας περιγελά. «Το μόνο σίγουρο είναι», μοιάζει να λέει η ιστορία «ότι χωρίς τις πανδημίες, ο κόσμος σας δεν θα είχε καμία σχέση με αυτόν που γνωρίζετε σήμερα». Τι θα γινόταν αν δεν είχε πεθάνει ο Περικλής από την πανώλη;

Κι αν ο Ιουστινιανός είχε επανενώσει τα δυτικά και ανατολικά «υπολείμματα» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απαλλαγμένος από τη ρετσινιά πως είναι τάχα ο διάβολος λόγω της πανώλης; Ποιος ξέρει, αν οι Ίνκας και οι Αζτέκοι είχαν πράγματι ηττηθεί από τους Ισπανούς Κονκισταδόρες, αν πρώτα δεν τους είχε κάμψει η ευλογιά; Τι θα συνέβαινε άραγε αν η Ισπανική γρίπη δεν σταματούσε τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο;

Μία εικόνα από την έρημη πόλη του 2020
Άδειο το μετρό στην Αθήνα
Άδειο το μετρό στην Αθήνα EUROKINISSI

Κι όμως η ανθρωπότητα είχε πλήρη επίγνωση, αν όχι για τις συνέπειες των πανδημιών, τουλάχιστον όμως για τη σημασία τους. Έτσι στο παρελθόν, τότε που μία πανδημία χρειαζόταν χρόνια ίσως και δεκαετία για να επεκταθεί, οι πόλεις χτίζονταν με βάση τις υγιειονομικές γνώσεις που είχαν οι κάτοικοί τους. Σήμερα, που οι πανδημίες μετρούν λίγες μέρες για να ταξιδέψουν από την Κίνα στην Ευρώπη, οι ήδη αρκετά παλιές, σύγχρονες πόλεις μας μοιάζουν απλά… να μη λειτουργούν. Μένουν έρημες, με τον άδειο, απέραντο δημόσιο χώρο να χάνει τη λειτουργία του.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: