28.6.25

ΕΛΣΤΑΤ: Ποδαρικό «με το δεξί» στο πρώτο τρίμηνο του 2025...



Σημαντικές αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατά τους πρώτους μήνες του 2025... Η σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,3% τον περασμένο Απρίλιο, η βύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας κατά το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η σημαντική πτώση των επενδύσεων, και ειδικότερα του σκληρού πυρήνα τους, του σχηματισμού ακαθάριστου πάγιου κεφαλαίου, αλλά και η μείωση των εξαγωγών συνθέτουν ένα τοπίο που δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για το σύνολο της χρονιάς.

Η ασθενική κατανάλωση και οι επιδοτήσεις

Μπορεί, βεβαίως, η κυβέρνηση να επιχαίρει για την καταγραφόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% σε ετήσια βάση, όμως η αύξηση είναι μόλις 0,04% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 έναντι του προηγούμενου δ΄ τριμήνου του 2024. Επίσης, η καθαρή προστιθέμενη αξία σε επίπεδο παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 παρουσιάζει μείωση κατά 0,40%. Επιπλέον, αν με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναλυθεί η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη κατά την ίδια χρονική περίοδο, διαπιστώνεται ότι κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στην αύξηση των επιδοτήσεων κατά 9,1% πλέον του γιγαντιαίου 40,2% που είχε καταγραφεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών εμφανίζει αύξηση μόλις 1,2% την ίδια χρονική περίοδο, ενώ η δημόσια κατανάλωση εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,1%.


Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που επιμένει στην παροχή επιδομάτων στα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού και αρνείται ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τόσο στον ιδιωτικό όσο κυρίως στον δημόσιο τομέα, όπως επίσης και την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους.

Ο πληθωρισμός

Η στασιμότητα στην κατανάλωση έρχεται ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ακρίβειας, η οποία καλά κρατεί καθώς ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα, τα οποία θα ήταν ακόμα πιο υψηλά αν δεν υπήρχαν η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και των καυσόξυλων, προφανώς λόγω εποχής και κάθετης πτώσης της ζήτησής τους, αλλά και η μείωση της τιμής του ελαιόλαδου (-34,4%) λόγω της αύξησης της παραγωγής κατά την τελευταία ελαιοκομική περίοδο.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα πωλούμενα είδη ο πληθωρισμός ανήλθε στο +2,47% τον Μάιο του 2025 σε σχέση με τον Μάιο του 2024. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα Μάιο καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως σε φρούτα (13,2%), καφέ, κακάο και τσάι (12,3%), ψωμί και δημητριακά, κρέας (σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες), φρέσκο γάλα, νωπά ψάρια, ζάχαρη και σοκολάτες, γλυκά και παγωτά, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς.

Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση 4,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Απρίλιο του 2025, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών μειώθηκε κατά 1,1%. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 4,3% τον Απρίλιο του 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου του 2024, έναντι αύξησης 12,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2024 με το 2023. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση κατά 19,5% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 5,4% του δείκτη παροχής νερού, κατά 4% του δείκτη ορυχείων-λατομείων και κατά 1,1% του δείκτη μεταποίησης. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως η μείωση στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (36,2%), στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (33,6%), στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (26,7%), στην κατασκευή επίπλων (14,8%) και στην κατασκευή ειδών ένδυσης (14%). Η πτώση στην παραγωγή οπτάνθρακα, που χρησιμοποιείται κυρίως στη μεταλλουργία ως καύσιμο για την παραγωγή υψηλής θερμοκρασίας και μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σε αναγωγικό μέσο σε υψικάμινο που μετατρέπει το σιδηρομετάλλευμα σε λιωμένο σίδηρο και επιτρέπει την οικονομικά αποδοτική παραγωγή χάλυβα, σημαίνει περαιτέρω υποχώρηση του μεταλλουργικού τομέα και της χαλυβουργίας.

Σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας


Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας καταγράφει μείωση:

* Κατά 19,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών.

* Κατά 34,8% στην επιφάνεια.

* Κατά 25,7% στον όγκο.

Σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του έτους 2024 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2025, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 20% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35% στην επιφάνεια και κατά 25,8% στον όγκο. Η μείωση αποδίδεται από την κυβέρνηση κυρίως στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Και η κοινωνική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης έγκειται στο γεγονός ότι σε μια περίοδο κατά την οποία είναι αναγκαία η αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά παρατηρείται κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συρρίκνωση του αριθμού αδειών δεν σχετίζεται μόνο με τις νεόδμητες κατοικίες, αλλά και με τις επισκευές των ήδη υπαρχουσών για τις οποίες χρειάζεται η αναγκαία οικοδομική άδεια. Η σημασία αυτής της εξέλιξης σε συνθήκες καλπάζοντος πληθωρισμού ως προς τα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών έχει ιδιαίτερες κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες θα επιδεινώσουν την ίδια άσχημη κατάσταση στον τομέα αυτό.

Η καθίζηση των επενδύσεων

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ (βλ. τον δημοσιευόμενο πίνακα), ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των επενδύσεων, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφει σημαντική πτώση κατά 10,9%. Οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε τριμηνιαία βάση, σηματοδοτώντας την πρώτη αρνητική ετήσια μεταβολή έπειτα από μια περίοδο αύξησής τους. Η πτώση αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στη στασιμότητα που παρατηρείται στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων παρά τη γενναία πριμοδότηση πολλών ιδιωτικών ομίλων από τα κυβερνητικά προγράμματα. 

Διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου 

Το α΄τρίμηνο του 2025 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 707,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των εξαγωγών υπερέβη αυτή των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% (αύξηση 0,8% σε σταθερές τιμές), με τις εισαγωγές να καταγράφουν μικρή μείωση κατά 0,2%. Πρόκειται στην ουσία για συνέχιση των καταστροφικών εξελίξεων του 2024, χρονιάς κατά την οποία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε για το σύνολο του έτους σε 34.614,9 εκατ. ευρώ (36.998,4 εκατ. δολάρια) έναντι 32.070,9 εκατ. ευρώ (34.252,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 7,9%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 84.517,1 εκατ. ευρώ (91.141,8 εκατ. δολάρια) έναντι 83.088,3 εκατ. ευρώ (89.570,5 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 1,7%. Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 49.902,2 εκατ. ευρώ (54.143,4 εκατ. δολάρια) έναντι 51.017,4 εκατ. ευρώ (55.317,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 2,2%. Δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, τα οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εμπορικό έλλειμμα οι εξαγωγές μειώνονται με ρυθμό μεγαλύτερο της μείωσης των εισαγωγών, το προαναφερθέν έλλειμμα για το 2024 των περίπου 35 δισ. ευρώ αναμένεται να διευρυνθεί κατά το 2025 και να ξεπεράσει πιθανότατα τα 40 δισ. ευρώ.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: