28.6.25

Η Ιρλανδία στο πλευρό της Παλαιστίνης...


 Απαγορεύει τις εισαγωγές από τους Ισραηλινούς εποικισμούς...
Στην Ιρλανδία στο άμεσο μέλλον θα συνιστά ποινικό αδίκημα η εισαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Υψώνει ανάστημα η Ιρλανδία απέναντι στις κράτος άπαρντχαιντ του Ισραήλ, καθώς γίνειται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη Ένωση που απαγορεύρει το εμπόριο με τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλή.


Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας, Σάιμο Χάρις.

Το «Νομοσχεδίο για την Απαγόρευση Εισαγωγής Προϊόντων από Ισραηλινούς Οικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» έχει περάσει από το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται η ψήφησή του από το ιρλανδικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, η δέσμευση της ιρλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισαγωγές από ισραηλινούς εποικισμούς ήρθε έπειτα από τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) στις 19 Ιουλίου 2024.

Μόλις εφαρμοστεί η νομοθεσία, οποιαδήποτε εισαγωγή θα συνιστά ποινικό αδίκημα, και οι τελωνειακές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να ερευνούν, να κατάσχουν και να δημεύουν τα αγαθά.


Ο Χάρις πρόσθεσε ότι η νομοθεσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύστημα ταχυδρομικών κωδικών των ισραηλινών οικισμών (που ήδη εφαρμόζει η ΕΕ) για να διακρίνει τα προϊόντα των οικισμών από αυτά του Ισραήλ.

«Η κατάσταση στην Παλαιστίνη παραμένει ζήτημα έντονης δημόσιας ανησυχίας», δήλωσε ο Χάρις.

«Η κυβέρνηση αυτή θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την τρομακτική κατάσταση και να συμβάλει σε μακροπρόθεσμες προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών.»

Ο Χάρις επανέλαβε ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομοι και υπονομεύουν τη λύση των δύο κρατών, όπως είναι και η επίσημη θέση της ΕΕ και πολλών διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κατακερευνώσει την πολιτική της ΕΕ που συνεχίζει να εθελοτυφλεί στις πρακτικές άπαρτχαιντ του Ισραήλ ενώ ήταν ξεκάθαρος ως προς την στάση της χώρας του επί του Παλαιστινιακού.

«Το θέμα αυτό θα συνεχίσω να το θέτω σε επίπεδο ΕΕ και κάλεσα ξανά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αυτή την εβδομάδα», τόνισε, προσθέτοντας εμφατικά ότι «η Ιρλανδία μιλάει και καταγγέλλει τη γενοκτονική δραστηριότητα στη Γάζα», και εκφράζοντας την ελπίδα ότι το παράδειγμα της Ιρλανδίας θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Η Συμβουλευτική Γνωμοδότηση του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ παραβιάζουν την 4η Συνθήκη της Γενεύης και είναι παράνομοι. Κάλεσε όλα τα κράτη να λάβουν «συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα», όπως:

αποχή από οικονομική, στρατιωτική ή τεχνολογική βοήθεια προς το Ισραήλ,

και την τιμωρία τέτοιων παραβιάσεων, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρις, μαζί με τους εταίρους του από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία, την Ισπανία και την Σουηδία, κάλεσαν πρόσφατα την Κομισιόν να επιβληθούν κυρώσεις δια της μερικής αναστολής των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: