28.6.25

Μπορεί να κλατάρει η Αθήνα από τον τουρισμό;....

 Η
συνεχής και μη εποχική −εδώ και καιρό− τουριστική κίνηση της Αθήνας προκαλεί σημαντικές πιέσεις στις αστικές της υποδομές... Ο βασικός κορμός του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης σχεδιάστηκε πριν από δεκαετίες, με άλλα πληθυσμιακά δεδομένα και διαφορετικές καταναλώσεις.

Κτίρια που κάποτε στέγαζαν γραφεία τα οποία είχαν μία κοινόχρηστη τουαλέτα ανά όροφο σήμερα λειτουργούν υπό το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ή έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, εκτινάσσοντας την κατανάλωση και τις ανάγκες σε νερό και ενέργεια, και βεβαίως την παραγωγή σκουπιδιών. Ας δούμε, λοιπόν, αν ο προβληματισμός που θέλει την Αθήνα να μετατρέπεται σε έναν επενδυτικό τουριστικό παράδεισο με σαθρό υπόβαθρο υποδομών έχει βάση ή όχι.

Βουνά από σκουπίδια, βουνό και το πρόβλημα της διαχείρισης

Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ένα από τα πιο επίμονα και ορατά προβλήματα στην καθημερινότητα της Αθήνας. Η εικόνα με τα βουνά σκουπιδιών και τους ξέχειλους κάδους σε κεντρικά σημεία της πόλης είναι γνωστή, και η αναγκαιότητα για συστηματικότερο και καλύτερο σχεδιασμό είναι προφανής.

Κτίρια που κάποτε στέγαζαν γραφεία τα οποία είχαν μία κοινόχρηστη τουαλέτα ανά όροφο σήμερα λειτουργούν υπό το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ή έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, εκτινάσσοντας την κατανάλωση και τις ανάγκες σε νερό και ενέργεια, και βεβαίως την παραγωγή σκουπιδιών.
Το ερώτημα είναι βέβαια τι κάνει ο δήμος. Ρωτήσαμε τη Ρωξάνη Μπέη, αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, εάν έχουν ενισχυθεί οι υποδομές και οι υπηρεσίες καθαριότητας σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας αλλά και ποια είναι πραγματικά η επιβάρυνση όσον αφορά την παραγωγή απορριμμάτων από την υπερσυγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου τα νέα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς: «Ενδεικτικά, στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου, μεταξύ Συντάγματος και Αθηνάς, παράγονται 62 με 65 τόνοι αποβλήτων ημερησίως, μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που παράγουν ημερησίως μικρότεροι δήμοι της Αττικής στο σύνολό τους», λέει στη LiFO.

Η ίδια υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση αυτής της αυξημένης επιβάρυνσης, η Διεύθυνση Καθαριότητας «έχει επαναπροσαρμόσει προγράμματα και στρατηγική». Μας λέει ότι η υπηρεσία καθαριότητας ενισχύθηκε με την πρόσληψη 380 ατόμων, ενώ σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση μπαρ, καφέ, εστιατορίων και ξενοδοχείων, όπως στο εμπορικό τρίγωνο, στου Ψυρρή και στο Θησείο, αφαιρέθηκε η πλειονότητα των συμβατικών κάδων.


Η αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι «προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα αρκετά συστήματα βυθιζόμενων κάδων με συμπίεση, μεγάλης χωρητικότητας, τρέχοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε υψηλή προτεραιότητα». Και προσθέτει ότι «σήμερα έχουμε πετύχει την τοποθέτηση επιπλέον 60 υπογειοποιημένων σημείων συλλογής αποβλήτων, τα οποία περιλαμβάνουν 58 συστήματα για σύμμεικτα, 54 για ανακύκλωση και 8 για βιοαπόβλητα». Μέσα σε ενάμιση χρόνο αναφέρει ότι αντικαταστάθηκαν σε όλη την Αθήνα «περίπου 480 συμβατικοί κάδοι, με άξονα την επίλυση σημείων υπερχείλισης αλλά και τη διαμόρφωση κεντρικών σημείων απόρριψης με σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, που μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω σε γωνιές ορθής απόρριψης περισσότερων ρευμάτων αποβλήτων, όπως βλέπουμε σε πόλεις του εξωτερικού».

Πού έχει χαθεί η μάχη με την καθαριότητα;

Οι όποιες παρεμβάσεις στην πόλη σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πάντα σημαντικές, αλλά η αλήθεια είναι ότι η μάχη με την καθαριότητα στον δήμο της Αθήνας προς το παρόν δεν έχει κερδηθεί. Οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων πράγματι συμβάλλουν στη βελτίωση της αισθητικής του δημόσιου χώρου, περιορίζουν τις οσμές, τα φαινόμενα υπερχείλισης και βελτιώνουν την ανακύκλωση. Προς το παρόν, όμως, η παρουσία ξεχειλισμένων κάδων αποτελεί την κυρίαρχη εικόνα στον δημόσιο χώρο της Αθήνας, υπερσκελίζοντας τις επιμέρους παρεμβάσεις λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη Lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: