28.6.25

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριά σκιά πάνω από το Μαξίμου...



Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξανά απολογούμενη και κορυφαίοι (πρώην) υπουργοί της ελέγχονται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για βαρύτατα αδικήματα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ... 
Ο πρωθυπουργός αρχικά υποτίμησε το σκάνδαλο μιλώντας για «διαχρονικές παθογένειες», μετά δήλωσε άγνοια παρακολουθώντας τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες και εν συνεχεία έκανε δεκτές άρον άρον τις παραιτήσεις τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών, φανερώνοντας πως τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αδυνατώντας να ορίσει την ατζέντα. 

Τώρα, καλείται να αποφασίσει τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, λίγους μήνες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό που έγινε με στόχο την «επανεκκίνηση» του κυβερνητικού σχήματος. 

Το σκάνδαλο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεσπά ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη λαβωθεί από δύο πρώην υπουργούς της που είναι υπόδικοι για το έγκλημα των Τεμπών. Πόσες δικογραφίες αντέχει άραγε μία κυβέρνηση και στα πόσα σκάνδαλα τίθεται ζήτημα απονομιμοποίησής της; 

Η εμπλοκή μάλιστα του παραιτηθέντα Μάκη Βορίδη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακόμη πιο σοβαρή εάν σκεφτεί κανείς πως ο πρώην υπουργός υπήρξε «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας (2023 - 2025).


Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπήρξε και ο Χρήστος Τριαντόπουλος που είναι υπόδικος, σήμερα, για το έγκλημα των Τεμπών. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ελέγχονται ή είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το κάδρο των σκανδάλων δεν γίνεται να μην θυμίσουμε και το σκάνδαλο των υποκλοπών, με πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο τις αποφάσεις του για την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να αναπληρωθούν άμεσα οι θέσεις των τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών που παραιτήθηκαν, ωστόσο ο «πάγκος» της ΝΔ λιγοστεύει και μάλλον θα επιλέξει μία ακόμη... ανακύκλωση προσώπων, επιχειρώντας να μην ταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. 

«Γρίφος» εάν ο Λευτέρης Αυγενάκης με το «βεβαρημένο» ηθικά και πολιτικά παρελθόν θα μπορέσει να παραμείνει στους κόλπους της ΝΔ έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς προκαλεί διαρκή φθορά στην κυβερνώσα παράταξη. Όμως, η ΚΟ δεν έχει περιθώρια διαγραφών, αφού μετρά 155 βουλευτές. Τα πρόσωπα που είναι υπόδικα στο έγκλημα των Τεμπών και εμπλέκονται στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι συνολικά επτά (Καραμανλής, Τριαντόπουλος, Βορίδης, Αυγενάκης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης, Μπουκώρος). Δίχως αυτούς τους βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε δει μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Η σήψη και διαφθορά στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι πλέον ορατή και γινόταν με πολιτικές «πλάτες» και ευθύνες. 

Πιθανότατα, η γαλάζια ΚΟ θα έρθει αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, πριν καλά καλά προλάβει να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις της από τη φθορά και τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση «κουκουλώματος». 

Επί της ουσίας, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις και σκάνδαλα από τις περυσινές ευρωεκλογές και το εκλογικό «στραπάτσο» του 28% που «γκρέμισε» το αφήγημα του 41%. 

Υπουργοί τσακώνονται και για την εξωτερική πολιτική 

Το κυβερνητικό επιτελείο αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα και σε άλλα πεδία, με χαρακτηριστικότερο εκείνο της εξωτερικής πολιτικής. Τις προηγούμενες ώρες, δύο κορυφαίοι υπουργοί (Γεωργιάδης - Δένδιας) αντιπαρατέθηκαν δημόσια για το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει εκθέσει την πολιτική της ΝΔ, ενώ το «σφυροκόπημα» των δύο πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή επί του θέματος είναι σφοδρό και διαρκές. Δημόσια είναι και η αντιπαράθεση Γεραπετρίτη - Δένδια για το πρόγραμμα SAFE και τον ρόλο της Τουρκίας. 

Όλα τα παραπάνω «ανοιχτά μέτωπα» εξελίσσονται με το βλέμμα στις μετεκλογικές ισορροπίες εντός της ΝΔ και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ που θα «δείξουν» τον χρόνο των εθνικών εκλογών. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: