ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ απόγευμα στην Αθήνα και στην αποβάθρα της γραμμής 3 υπάρχει ζέστη και συνωστισμός. Δύο κυρίες, ντυμένες ελαφριά, εξαντλημένες από την υψηλή θερμοκρασία, κουνούν με νευρικότητα τις βεντάλιες τους... «Πάλι ροζ ήρθε. Να μην μπούμε», λέει η μία στην άλλη. Ο «ροζ» συρμός απομακρύνεται και λίγα λεπτά μετά φτάνει ο περιζήτητος συρμός με το air condition που κατευθύνεται προς αεροδρόμιο. Είναι γεμάτος τουρίστες με μπαγκάζια και στα βαγόνια δεν πέφτει καρφίτσα. «Καλύτερα να σταθούμε όρθιες παρά να λιώσουμε από τη ζέστη», λένε βλέποντας την πολυκοσμία και επιβιβάζονται με αποφασιστικό βήμα στον συρμό με τον κλιματισμό. Ο μισητός «ροζ συρμός» τον οποίο οι δύο κυρίες απέφυγαν ανήκει στον στόλο των πρώτων και γηραιότερων τρένων του μετρό, στα εσωτερικά πάνελ των οποίων κυριαρχεί το ροζ χρώμα. Σήμερα οι 20 από τους 52 συρμούς του μετρό της Αθήνας δεν διαθέτουν κλιματισμό, περίπου ένας στους τρεις δηλαδή, γεγονός που κάνει σε πολλές περιπτώσεις αφόρητη τη μετακίνηση το καλοκαίρι που η θερμοκρασία βρίσκεται μονίμως σχεδόν στο κόκκινο.
Τη στιγμή που ξεκινά η πρώτη πιλοτική 24ωρη λειτουργία του μετρό στις γραμμές 2 και 3, το μετρό της Αθήνας εξακολουθεί να στηρίζεται σε έναν γερασμένο στόλο, με πολλούς συρμούς να στερούνται κλιματισμού και αρκετούς να βγαίνουν εκ περιτροπής εκτός λειτουργίας για συντήρηση, εξαιτίας της παλαιότητάς τους.
Τη στιγμή που ξεκινά η πρώτη πιλοτική 24ωρη λειτουργία του μετρό στις γραμμές 2 και 3, το μετρό της Αθήνας εξακολουθεί να στηρίζεται σε έναν γερασμένο στόλο, με πολλούς συρμούς να στερούνται κλιματισμού και αρκετούς να βγαίνουν εκ περιτροπής εκτός λειτουργίας για συντήρηση, εξαιτίας της παλαιότητάς τους.
Παρά την αύξηση του μεταφορικού έργου και την προσθήκη έξι νέων σταθμών που προέκυψε από την επέκταση προς Πειραιά, το νούμερο των συρμών που εκτελεί καθημερινά αυτό το απαιτητικό μεταφορικό έργο παραμένει καθηλωμένο. Το επιβατικό κοινό της Αθήνας θα πρέπει να εξυπηρετηθεί από ένα δίκτυο σταθερών συγκοινωνιών που ασθμαίνει λόγω της έλλειψης οχημάτων και δεν μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων, όχι μόνο γιατί οι συρμοί είναι λίγοι, αλλά και γιατί αρκετοί από αυτούς αποσύρονται στη διάρκεια της ημέρας για να γίνουν εργασίες επισκευής.
Ανανέωση στόλου από τα ευρωπαϊκά ταμεία
Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης-μαμούθ, ύψους 8 δισ. ευρώ, από τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία, «που ισοδυναμεί με μισό ΕΣΠΑ ή μισό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα υλοποιηθεί έως το 2032», όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στο χρηματοδοτικό αυτό πακέτο έχουν ενταχθεί και έργα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν λεφτά στο χέρι. Αυτό το γιγαντιαίο ποσό θα διοχετευτεί στα έργα που ενέκρινε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο, εάν και εφόσον δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση θα συμβεί στο τέλος του έτους. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εφόσον ευοδωθεί ο στόχος της έγκρισης, θα χρησιμοποιήσει πόρους από δύο ταμεία. Από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο θα διοχετευτούν κονδύλια για την αγορά «νέων συρμών μετρό στις γραμμές 2 και 3 και την ανάταξη συρμών της γραμμής 1», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Πηγη Lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου