6.7.25

Παίρνει σειρά η Κεραμέως...



Ο οριστικός θάνατος του 8ωρου και η φαλκίδευση των συμβάσεων...
Πρώτα ήρθε ο νόμος Χατζηδάκη, που εισήγαγε το 10ωρο, μετά ο νόμος Άδωνη Γεωργιάδη, που επέτρεψε την απασχόληση σε δύο εργοδότες και συνολική απασχόληση 13 ωρών ημερησίως. Τώρα... η Νίκη Κεραμέως επιτρέπει την εργασία μέχρι 13 ώρες ημερησίως σε έναν εργοδότη, τις προσλήψεις fast track (είχαν θεσμοθετηθεί και από τον Άδ. Γεωργιάδη σε εξαιρετικές περιπτώσεις), την υπερωριακή απασχόληση στους εκ περιτροπής εργασίας εργαζόμενους, την κατάτμηση της άδειας του εργαζόμενου σε 4 ή 5 περιόδους, ακόμα και την ευχέρεια του εργοδότη να μην χορηγεί άδεια στον εργαζόμενο το καλοκαίρι.


Δεν πρόκειται απλώς για το «τέλος του 8ωρου» που έχει δρομολογηθεί σταδιακά από το 2019 και μετά, αλλά με το νομοσχέδιο της υπουργού Εργασίας δεν μένει τίποτα όρθιο από το Εργατικό Δίκαιο. Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας θα ρυθμίζεται πλήρως από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις αναλόγως των αναγκών τους. Η υπερωριακή απασχόληση εκτοξεύεται και γίνεται πάμφθηνη, οι εισφορές (εργαζομένων και εργοδοτών) για τις επιπλέον ώρες (υπερεργασία) αλλά και για τις αργίες και τις Κυριακές ή τη νυχτερινή εργασία καταργούνται. Όλο αυτό το πλέγμα που φτάνει στα άκρα την ελαστική απασχόληση αποτελεί κατά την υπουργό Εργασίας «απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας» και «ενίσχυση των εργαζομένων και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία»…

Οι επίμαχες διατάξεις

* Επέκταση της δυνατότητας υπερωριακής απασχόλησης, με την ημερήσια εργασία να φτάνει έως και τις 13 ώρες εφόσον ο εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερους από έναν εργοδότες και τηρούνται τα προβλεπόμενα διαλείμματα και ώρες ανάπαυσης.

* Απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων και απολύσεων για τις επιχειρήσεις.

* Αναβάθμιση των εργαλείων παρακολούθησης της εργασίας μέσα από την επέκταση χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε νέους κλάδους.

* Εκ περιτροπής εργασία-υπερωρίες: Εφεξής οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας θα μπορούν να κάνουν και υπερωρίες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά όσους απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα σε κλάδους απασχόλησης όπως είναι η εστίαση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν υπερωρία αν οι συνθήκες εργασίας το απαιτούν.


* Ελαστικότητα: Θα ενισχυθεί η διαδικασία της δοκιμαστικής περιόδου (για έξι μήνες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης (π.χ., συμβάσεις μίας ημέρας). Το νομοθετικό πλαίσιο γι’ αυτές τις πολύ ειδικές μορφές εργασίας υπάρχει ήδη, αλλά δεν έχει γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ ώστε να καταστεί λειτουργικό και να εφαρμοστεί στην πράξη.

* Άδεια: Θα μπορεί, από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά, να υπάρχει η δυνατότητα κατάτμησης της κανονικής άδειας σε περισσότερα από δύο μέρη. Επίσης, αν οι ανάγκες της επιχείρησης το επιβάλλουν, δεν θα χορηγείται άδεια κατά τη θερινή περίοδο.

* Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί διάταξη σε προηγούμενο νομοσχέδιο με την οποία η υπερωριακή απασχόληση και η απασχόληση κατά τις αργίες δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι τα ποσά που αντιστοιχούν σε προσαυξήσεις των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας και προσαύξησης αμοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, από την ημέρα έναρξης εφαρμογής του νόμου, ήτοι την 6η Μαρτίου 2025, δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, εργατικές και εργοδοτικές.

Η φαλκίδευση των συμβάσεων

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας», το οποίο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, αφού πέρασε τυπικά και από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Δευτέρα (30/6), επεκτείνει την ελαστικότητα της εργασίας στα άκρα. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό στην έκτασή του είναι ότι τόσο η εφαρμογή της 13ωρης εργασίας σε έναν εργοδότη όσο και οι fast track προσλήψεις για μία ή δύο ημέρες μέσω μηνύματος του εργοδότη στον εργαζόμενο όχι απλώς δυσχεραίνουν την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά ουσιαστικά τις διαμορφώνουν μονομερώς και ουσιαστικά τις φαλκιδεύουν.

Δηλαδή, ακόμα κι αν υπογραφούν το επόμενο διάστημα Συλλογικές Συμβάσεις, όπως αναφέρει αυστηρά η υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης του κλαδικού συνδικάτου ή του σωματείου με την επιχείρηση και τον εργοδότη περιορίζεται εντελώς, καθιστώντας έτσι την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης τυπική διαδικασία που θα ελέγχεται απολύτως από τον εργοδότη. Το σωματείο, κλαδικό ή επιχειρησιακό, θα σκοντάφτει στον νόμο Κεραμέως για το ωράριο, για τις υπερωρίες, άρα και για τις αμοιβές, μέχρι και για τη χορήγηση άδειας στον εργαζόμενο.

Οταν κλήθηκε, εντελώς τυπικά και στο παρά πέντε, η ΓΣΕΕ να εκφράσει γνώμη, ζήτησε πρώτα να λάβει γνώση των διατάξεων, τονίζοντας στην υπουργό ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στο νομοσχέδιο διατάξεις που μπορούν και πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και διαπραγμάτευσης (ΣΣΕ, χρόνος εργασίας κ.ά.). Η ιστορία φαίνεται να έχει τελειώσει, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση το υπουργείο και η κυβέρνηση να αλλάξουν ούτε λέξη στο ξεχαρβάλωμα των υπολειμμάτων του Εργατικού Δικαίου που επιτακτικά ζητούν εργοδότες και επιχειρήσεις από τον τουρισμό και την εστίαση μέχρι τη βιομηχανία.

Αλήθεια, πώς έπειτα από αυτές τις πρωτοφανείς και τριτοκοσμικές παρεμβάσεις (την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη πάμε για γενίκευση της εργασίας 4 ημερών και των αυστηρών μέτρων προστασίας των εργαζομένων με καθεστώς τηλεργασίας) θα υλοποιηθούν η Κοινοτική Οδηγία για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής ή το αίτημα για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με καθολικότητα και επεκτασιμότητα, με ισχύ μάλιστα της αρχής της συρροής και της μετενέργειας, όπως ίσχυε πριν από την επιβολή των μνημονιακών νόμων;

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: