Το επόμενο βήμα –μετά την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής– οργανωτικής ανασυγκρότησης κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, γραμματέα και αναπληρωτή του, αλλά και εκπροσώπου Τύπου... Συνεργάτες του Σωκράτη Φάμελλου προϊδεάζουν για εκπλήξεις – η ανανέωση είναι, ούτως ή άλλως, από τα μεγάλα στοιχήματα της σημερινής ηγεσίας.
Η νέα Π.Γ. εκτιμάται ότι θα αποτυπώνει, grosso modo, αυτό το «80-20» που κατέγραψε η προεδρική πλευρά στη νέα Κ.Ε. Επισήμως, βέβαια, τάσεις δεν υπάρχουν πια, αλλά... Θα αριθμεί περί τα 30 μέλη, ενώ θα συμμετέχουν σε αυτήν ex officio ο πρόεδρος, οι δύο γραμματείς, ο συντονιστής της Νεολαίας και ο Κώστας Αρβανίτης λόγω της ιδιότητας του αντιπροέδρου της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η μειοψηφία πάντως (Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς κ.ά.) έχει παράπονα –και είναι πολλά. Η πιο «χοντρή» ένσταση αφορά τις εκλογικές διαδικασίες για την Κ.Ε., μένει φυσικά οι σχετικές καταγγελίες να γίνουν και επισήμως, από το βήμα του κομματικού οργάνου.
Συγχρόνως, υψηλόβαθμα στελέχη της μειοψηφίας επισημαίνουν ότι ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες γνωστά στελέχη αποχώρησαν από το κόμμα, με άλλα λόγια το κόμμα φθίνει και επί εποχής Φάμελλου. Ως μάννα εξ ουρανού ήρθε ωστόσο για την ηγεσία η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε άνοδο, μετά από καιρό είναι αλήθεια. Και μάλιστα άνοδο μιας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας σε διάστημα μόλις δέκα ημερών από την προηγούμενη μέτρηση. Και αν υπάρχουν ευθείες προσθαφαιρέσεις μεταξύ κομμάτων, οι απώλειες προήλθαν από την Πλεύση Ελευθερίας. Στο 6,5%, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ανάσα (0,5%) από το ΚΚΕ και δύο ανάσες από την Ελληνική Λύση και την τέταρτη θέση, την οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί προφανώς εφικτή.
Η πολιτική συγκυρία
Υπάρχει όμως και το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα μας που φαίνεται πως ευνοεί την προσπάθεια του Σ. Φάμελλου. Ο οποίος, με την ομιλία του, σήμερα το πρωί, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Με έμφαση, φυσικά, στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά όχι μόνον, καθώς τα Τέμπη, φέρ’ ειπείν, δεν έχουν φύγει από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδικότερα, η άποψη που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι η γαλάζια συμμορία έκλεβε τα χρήματα των αγροτών και τα διοχέτευε στο πελατειακό κράτος. Η μελέτη της δικογραφίας συνεχίζεται και δεν θα αργήσει η στιγμή για την πρόταση Προανακριτικής. Θέση του κόμματος είναι: πρώτα Προανακριτική, μετά εκλογές –δίπτυχο που απαντά πολλά εν πολλοίς και στην πρόταση του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, μικρής διάρκειας, με βασικό έργο την κάθαρση.
Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, όμως, και άλλα πεδία κριτικής: εξωτερική πολιτική –«μετράνε ήττες», μας έλεγε πηγή κοντά στον πρόεδρο του κόμματος–, ακρίβεια (με έμφαση στην αδυναμία χιλιάδων συμπολιτών να πάνε λίγες ημέρες διακοπές). Και ακόμα: η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει 13ο–14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους, η υγεία, η παιδεία –με έμφαση, εδώ, τα ιδιωτικά, δήθεν, πανεπιστήμια.
Εκ των πραγμάτων, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές Φάμελλου στον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού ο όρος «επανεκκίνηση» είναι σταθερά στο λεξιλόγιο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου. «Δεν περισσεύει κανείς/ καμία», είναι το μήνυμα, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, όμως, ότι οι προσωπικές επιδιώξεις δεν είναι καλοδεχούμενες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και πρόγραμμα, εν αντιθέσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σημειώνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο – μια αναφορά που φωτογραφίζει μάλλον την Πλεύση Ελευθερίας... Ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το κόμμα τους είναι ο μοναδικός καταλύτης προοδευτικών ανατροπών. Με μία διαφορά, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν: οι ανατροπές ξεκινούν πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τα όμορα κόμματα...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου