28.7.09

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, εξαφανίστηκαν τα εμβόλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
Ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια, τα υγρά μαντιλάκια και οι χειρουργικές μάσκες!..
Τεράστια ζήτηση για χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες στα φαρμακεία. Ήδη οι φαρμακοποιοί μιλούν για ελλείψεις, σημάδι του πανικού που καταλαμβάνει όλο και περισσότερους καταναλωτές
«Ο φόβος και η αγωνία από την αναμενόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας έχει οδηγήσει τον κόσμο σε παράλογες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, μια κυρία ζήτησε 200 μάσκες για να τις χρησιμοποιήσει στην εταιρεία της», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός κ. Χάρης Λήτος.
Το παραπάνω περιστατικό είναι...


ενδεικτικό του αδικαιολόγητου πανικού- όπως λένε οι φαρμακοποιοί- που έχει καταλάβει τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της νέας γρίπης. Σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται έλλειψη μασκών, καθώς εκεί που σκονίζονταν στα ράφια και τα ντουλάπια τώρα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Εικόνα δηλαδή που θυμίζει Μεγάλη Βρετανία: εκεί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι πωλήσεις ψηφιακών θερμομέτρων, μασκών, αντισηπτικών. Αλλά δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων· έχουν φτάσει τα 11.159, ενώ υπολογίζεται ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί ξεπερνούν τις 100.000. Ελλείψεις όμως δεν παρατηρούνται μόνο σε μάσκες. Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια.

Το φαινόμενο να αδειάζουν τα ράφια από νοσοκομειακές μάσκες έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά φαρμακεία της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα. «Έρχεται ένας πελάτης και μου λέει: “Θέλω 6-7 μάσκες”. Του λέω: “Πάρε μία. Τι να τις κάνεις τόσες;”», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος. «Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για μάσκες έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βέβαια χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Στο δικό μου φαρμακείο μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη, σε άλλα όμως έχουν εξαντληθεί», επισημαίνει. Ο κόσμος ωστόσο, όπως προσθέτει, ζητάει να αγοράσει και άλλα είδη προκειμένου να προστατευτεί από τη γρίπη. «Αγοράζουν αντισηπτικά μαντιλάκια και σαπούνια, αλλά σ΄ αυτά δεν υπάρχουν ελλείψεις». Συνιστούν ψυχραιμία
Αιτία για την έκρηξη στις πωλήσεις μασκών και αντισηπτικών είναι ο πανικός, τονίζει ο φαρμακοποιός. «Αυτή η τρομολαγνεία για τη γρίπη έχει κάνει πολύ κακό στην ψυχολογία του κόσμου. Το ζούμε καθημερινά. Αυτό που τους συνιστούμε είναι ψυχραιμία. Να κάνουν τις διακοπές τους ήρεμα», εξηγεί.

Παρόμοια είναι η εικόνα που περιγράφει και ο φαρμακοποιός κ. Χαράλαμπος Χαρός που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Την τελευταία εβδομάδα δεν προλάβαινε να προμηθεύει τους πελάτες του με μάσκες. «Ειδικά το περασμένο Σάββατο που εφημέρευα, αλλά και σήμερα, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μου τελειώσουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα της γρίπης. Και ο πανικός δεν είναι ό,τι καλύτερο», συμπληρώνει ο κ. Χαρός.

Δεκάδες μάσκες πουλάει καθημερινά- συνήθως σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό- και ο φαρμακοποιός και γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Ηλίας Γιαννόγλου. Όπως λέει, ο «αδικαιολόγητος πανικός» έχει οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη στην αγορά αυτών των προϊόντων, «καθώς οι εταιρείες μάς προμηθεύουν πλέον με το σταγονόμετρο». Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις αντισηπτικών τζελ και σαπουνιών. Όπως τονίζεται, μπορεί να υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις μασκών, όμως η ζήτηση και σε αντισηπτικά υγρά τζελ- που δεν χρειάζονται νερό- και σε άλλα παρόμοια είδη είναι επίσης πολύ μεγάλη. Τα ζητάνε κατά κανόνα υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Επίσης, αρκετοί γονείς τα αγοράζουν για να εφοδιάζουν τα παιδιά τους, τα οποία στέλνουν σε κατασκηνώσεις.

Στα μέσα μεταφοράς
Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός Η1Ν1, τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από το Μεξικό, όπου δεκάδες άνθρωποι φορούσαν μάσκες κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Έτσι, έχουν αρχίσει κάποιοι να φορούν μάσκες όταν μπαίνουν στο Μετρό, στον Ηλεκτρικό και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός και τα παράθυρα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κλειστά λόγω του κλιματισμού. Περισσότεροι είναι αυτοί πάντως που έχουν στην τσάντα τους ένα αντισηπτικό τζελ, που το χρησιμοποιούν όταν βγαίνουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: