31.12.10

Τρομοκρατικό χτύπημα με συμβολισμό ...


Δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού...
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.Όπως προέκυψε από την έρευνα στο... χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

Σε ό, τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για κάποια μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή. Τόσο το Associated Press όσο και η Wall Street Journal συνδέουν την επίθεση με την δίκη των συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Το χρονικό της επίθεσης
Από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 08:22 προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κτίριο του Πρωτοδικείου. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών το οποίο θα παραμείνει την Πέμπτη κλειστό, αλλά και σε τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα. Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα αγνώστων σε τηλεοπτικό σταθμό και σε εφημερίδα που έδωσαν χρονικό περιθώριο 40 λεπτών, ενημερώνοντας για την ύπαρξη του μηχανισμού στη μοτοσικλέτα και δίνοντας τύπο, χρώμα και αριθμό κυκλοφορίας. Το κτίριο είχε εκκενωθεί.

Όπως εκτιμάται, οι δράστες είχαν ετοιμάσει το μηχανισμό σε μεγάλο κουτί (τύπου ντελίβερι) το οποίο και προσάρμοσαν στη μοτοσικλέτα χρώματος ασημί, μάρκας κawasaki, που εκλάπη την Τετάρτη το βράδυ από την περιοχή του Γαλατσίου. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έγινε αισθητή σε Ιλίσια και Παγκράτι.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας δικαστικών Υπαλλήλων, Δημήτρη Λιάτσο, η φθορά στις δικογραφίες είναι αμελητέα. Οι φάκελοι ωστόσο θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο και θα φρουρούνται. Πρόσθεσε πως σήμερα δεν εκδικάζονταν υποθέσεις λόγω των διακοπών. Ο κ. Λιάτσος είπε πως από το 2ο έως και τον 5ο όροφο είναι κατεστραμμένα όλα τα γραφεία που βλέπουν στην οδό Ριανκούρ.

Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης
«Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες, εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη δημοκρατία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης

"Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες", τονίζει σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία", υπογραμμίζει ο κ. Πεταλωτής.

«Προφανώς και καταδικάζουμε το γεγονός, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο παίρνοντας στο λαιμό σου πιθανώς και αθώους ανθρώπους» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας αναφερόμενος στην έκρηξη.

«Το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι υπαρκτό και επιδεινώνεται παρά τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης», αναφέρει από πλευράς ΝΔ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως η επίθεση στρέφεται ευθέως εναντίον της δημοκρατίας και κατά του πυλώνα της δικαιοσύνης.

"Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

"Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

«Ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος και αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την κρατική καταστολή και την αυταρχικοποίηση της κοινωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

"Για μηδενική ανοχή στους τρομοκράτες και συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο συνεργασίας, για να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι εγκληματίες", κάνει λόγο η Ντ. Μπακογιάννη σε δήλωσή της, σχετικά με την έκρηξη βόμβας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

"Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας" τονίζεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό για την ανοίκεια αυτή επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης, είναι μια καθαρά τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος ανύποπτων πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης των Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος στο «ΣΚΑΪ Τώρα». «Έχουμε ζητήσει την καλύτερη φρούρηση του δικαστηρίου» τόνισε.

Από την πλευρά του ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής εκτίμησε ότι ενδεχομένως και να πρόκειται για νέα τρομοκρατική οργάνωση. «Η τρομοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει ούτε εξάρθρωση, ούτε αντιμετώπιση ουσιαστική ούτε πολιτική πρόληψης» σημείωσε.

«Νέοι άνθρωποι στον προθάλαμο της τρομοκρατίας»
Την ανησυχία του για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας εξέφρασε στο ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγγρής. Τόνισε δε ότι το 2011 από άποψη εγκληματικότητας θα είναι η χειρότερη χρονιά.

«Στοιβάζονται νέοι άνθρωποι στον προθάλαμο της τρομοκρατίας, πρέπει να δούμε τους πραγματικούς όρους που γεννούν το φαινόμενο. Να δούμε ποιο υπέδαφος γεννά το άνθος του κακού. Είναι εύφορο το υπέδαφος στη χώρα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιγγρής.

«Η τρομοκρατία ευδοκιμεί στις χώρες που υπάρχει ανομία, εκτεταμένη διαφθορά και ιδιαίτερη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής»
εξήγησε. Ο κ. Τσιγγρής και έκανε λόγο για κοινωνική νομιμοποίηση από κομμάτι της κοινής γνώμης.

Μαρτυρία για την βομβιστική ενέργεια
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που επικοινώνησε με το ΣΚΑΪ, στις 6.30 το πρωί δύο άτομα ντυμένα με στολές αστυνομικών, που έφεραν όπλα, στάθμευσαν με μια μηχανή Enduro απέναντι από το Πρωτοδικείο. H μηχανή είχε λευκό χρώμα παρόμοιο με αυτό της ομάδας «ΔΙΑΣ».

Ισχυρίστηκαν στον αυτόπτη μάρτυρα, που τους μίλησε, ότι η μηχανή την οποία άφησαν σταθμευμένη είχε βλάβη. Κοντά στο σημείο υπήρχε και τρίτο άτομο που τους περίμενε με ένα λευκό βαν με το οποίο απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Στο μεταξύ, το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της έκρηξης.

Τόσο το Associated Press όσο και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal συνδέουν την επίθεση με την δίκη των συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου.

Ανάλογη αναφορά κάνει και η εφημερίδα Washington Post και επικαλούμενη στοιχεία της Europol σημειώνει ότι το 2009 οι επιθέσεις ένοπλων ομάδων σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 43%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

"Η έκρηξη έμοιαζε με σεισμό" αναφέρει η Zint Deutsche Zeitung που επικαλείται .
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: