31.3.18

Εξηγήσεις ζητάει η κυβέρνηση...

...από την Τουρκία για τους δύο στρατιωτικούς...

Υψώνει τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας σε σχέση με τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη...
...καθώς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε σαφείς απαντήσεις από την Άγκυρα. Σε παρέμβαση υπέρ της επιστροφής των δύο προέβη και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, προειδοποιώντας, ταυτοχρόνως, για “αναταράξεις” μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ώς τις τουρκικές εκλογές.

Ικανοποίηση για τη Βάρνα

Ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη σύνοδο της Βάρνας, υπογράμμισε ότι είναι σαφής “η ομόθυμη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ” και πρόσθεσε πως “είναι επίσης αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν”. “Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμη στην Αδριανούπολη” συνέχισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

"Να ξεκαθαρίσει"

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως “η ελληνική κυβέρνηση ζητά με σαφήνεια από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”, αλλά και “για ποιο λόγο, μετά από σχεδόν έναν μήνα, δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας, που καθόλου δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους φίλους μας”, όπως υπογράμμισε με έμφαση. Επίσης, ο Δ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πως “θα συνεχίσουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση ώστε άμεσα να λάβουν γνώση οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί μας των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν και να επιλυθεί όσο το δυνατό συντομότερα το θέμα”. Μάλιστα, σε σχέση με την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι “η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει ή να αξιοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση και όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τη χώρα μας”.

Παρέμβαση Πάιατ

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί υπογράμμισε χθες, με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Vice, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ. “Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και πιστεύουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για την επιθετικότητα της Τουρκίας, προειδοποίησε για... αναταράξεις: “Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δύο μήνες, εν όψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη. Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω” είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα του για “λύση” σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό». «Ελπίζω να έχουμε σύντομα μια λύση. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργών. Θα ήταν καλό να έχουμε πρόοδο και για την Ελλάδα και για την ΠΓΔΜ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της διαδικασίας, υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και παρακολουθούμε το θέμα όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως υποστηρικτές της προόδου” κατέληξε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: