30.3.18

Πού συμφωνούν, που διαφωνούν Ελλάδα-ΠΓΔΜ...

Με βασικές διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν αλλά τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική λύσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του...
υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια εμφανίζονται σταθερά αντίθετα στην προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που ήθελε την ΠΓΔΜ να δηλώνει διατεθειμένη να προβεί σε αλλαγές στο Σύνταγμα. «Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την εβδομάδα μετά το Πάσχα, κι εφόσον εκεί υπάρξει πρόοδος ενδέχεται να προγραμματιστούν συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών...

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: