29.6.18

Ναυάγιο...

Ως πριν από λίγο καιρό θα φαινόταν απίστευτο: η ΝΔ και το Κινάλ εξελίσσονται σε αντιευρωπαϊκά κόμματα. Αλλά σήμερα είναι ορατό το...
χάσμα που έχουν δημιουργήσει οι επικεφαλής τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά με τα κοινοτικά όργανα, τους θεσμούς της Ένωσης και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.

Η κορύφωση του αντιευρωπαϊσμού των δυο κομμάτων -των οποίων οι παρελθούσες ηγεσίες θεμελίωσαν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη- καθρεφτίζεται στην αποστροφή των πολιτικών ομάδων στις οποίες ανήκουν προς την πολιτική των ηγεσιών τους. Ο Κυριάκος και η Φώφη θεωρούνται αποσυνάγωγοι, ο ένας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η άλλη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το πρόβλημα στο ΕΛΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιουργήθηκε όταν άρχισε να διατυπώνει θέσεις που αντιστρατεύονται ευρωπαϊκές κατακτήσεις σε τομείς όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπονομεύουν και τα επιτεύγματα από την υλοποίηση των συμφωνιών για την έξοδο από την ελληνική κρίση.

Παράλληλα τα συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη παρακολουθούσαν με καχυποψία την άνοδο του προερχομένου από κόμμα της ακροδεξιάς Άδωνι Γεωργιάδη, με παραγκωνισμό του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη από τη μακρά θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Το «πρόβλημα Γεωργιάδη» είναι γι’ αυτά τα κόμματα ό,τι είναι το ‘πρόβλημα Καμμένου»-παρότι προέρχεται από τη ΝΔ- για τους Ευρωσιαλιστές...

Κρίση με τους Ευρωσοσιαλιστές
Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τα πράγματα είναι χειρότερα. Η εκλογή της δεν ενθουσίασε κανέναν, καθώς η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της εκτός Ελλάδος. Δεν έχει προσωπικές σχέσεις με κανέναν και στις συνεδριάσεις απλώς διαβάζει ένα κείμενο και στη συνέχεια σιωπά καθώς δεν έχει ευχέρεια επικοινωνίας.

Όταν άλλαξε προσανατολισμό ο Αλέξης Τσίπρας το ΕΣΚ άρχισε προεργασίες για να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις γραμμές του. Το μόνο εμπόδιο ήταν η συνεργασία με το Πάνο Καμμένο. Αλλά η Φώφη αρνήθηκε να συμμετέχει σε νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ώστε να διακοπεί η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ χωρίς να προκληθεί πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.

Οι Ευρωσοσιαλιστές της έδωσαν χρόνο και ταυτόχρονα κατέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ οιονεί μέλος τους, με τον Αλέξη Τσίπρα παρόντα σε όλες τις συνεδριάσεις τους. Από κακές συμβουλές ή άγνοια η Γεννηματά συνέχισε να κινείται σε άλλη κατεύθυνση μέχρι που προκάλεσε το μένος των Ευρωσοσιαλιστών με τις εθνικιστικές θέσεις της στο Μακεδονικό και την αντίθεσή της στη συμφωνία για το χρέος. Ότι από τη Βουλή τους κατήγγειλε -στο όνομα της… εθνικής ανεξαρτησίας- ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ήδη στους κύκλους των Ευρωσοσιαλιστών θεωρείται ανεπιθύμητη και το επιβεβαίωσε η απουσία της από την τελευταία συνεδρίασή του, στην οποία συμφωνήσαν με τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη συμπόρευσή της με τη Δεξιά και τις αντιδραστικές θέσεις της στο Μακεδονικό και το κλείσιμο του Μνημονίου.

Ότι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έσπευσε -με βαλκάνια αφασία -την επόμενη να τους καταγγείλει ως… ενεργούμενα της Μέρκελ εγγράφεται ως προσβολή. Υπάρχει πλέον ορατή κρίση, που μπορεί να φτάσει ως την αποβολή της Γεννηματά, την οποία άλλωστε έχουν απομονώσει και οι λοιπές συνιστώσες του Κινάλ: Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος.

Το συμπέρασμα από τις προβληματικές σχέσεις Μητσοτάκη και Γεννηματά με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα είναι ότι στις παραμονές των ευρωεκλογών και οι δυο προσφέρουν κακές υπηρεσίες και τους υπερεθνικούς κομματικούς σχηματισμούς στους οποίους ανήκουν, αλλά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως προσφέρουν κακές υπηρεσίες και στα κόμματά τους που εμφανίζονται να αποκλίνουν από την κοινοτική Ευρώπη, τις αρχές και τους στόχους της...


anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: