30.8.19

Πέρασε με 150 ψήφους η τροπολογία για την ΕΥΠ...


Αντιδράσεις και αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση...

Με «150» συνολικά «ναι» από τους βουλευτές της πλειοψηφίας πέρασε, όπως άλλωστε και αναμενόταν, η τροπολογία που αφορά στον επικεφαλής της ΕΥΠ και τα...
τυπικά του προσόντα. Στην επίμαχη ονομαστική ψηφοφορία συνολικά συμμετείχαν 220 βουλευτές, εκ των οποίων οι 70 καταψήφισαν. Υπενθυμίζεται πάντως πως κατά τη διαδικασία απουσίασαν οι βουλευτές των ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα25.

Με την τροπολογία αλλάζουν τα τυπικά προσόντα που απαιτεί ο νόμος για την τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, ενώ προκλήθηκαν σφοδρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Η διάταξη που εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα διπλώματα οδήγησης και ψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τη Βουλή, αναφέρει: «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Με βάση τη προηγούμενη ρύθμιση, ο διοικητής της ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει πτυχίο πανεπιστημίου και διοικητική εμπειρία, αλλά με την αλλαγή αρκεί μόνο η δεύτερη.

Σφοδρές αντιδράσεις και αποχωρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα την κυβέρνηση να «μην τολμήσει» να φέρει τη διάταξη στη Βουλή, ενώ έκανε και εκείνος λόγο για πρωθυπουργικό σκάνδαλο.

«Γιατί δεν ήρθε ο κ. Μητσοτάκης να την υπερασπιστεί (σ.σ. την τροπολογία για ΕΥΠ); Μάλλον γιατί δεν είναι προνομιακό θέμα για show όπως αυτό με τα capital controls», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «αν ερχόταν θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα όταν δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τροπολογία που θα αλλάζει τα προσόντα για επιλογή διορισμού διοικητή της ΕΥΠ. Θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε ότι η επιλογή του δεν πάσχει νομικά και ότι ο σχετικός διορισμός είναι παράνομος».

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ανοιχτά πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι έτοιμος να προσφέρει «κάποιες υπηρεσίες» στον πρωθυπουργό. «Τι να κάνουμε να σιωπήσουμε; Να το αφήσομε να περάσει έτσι αυτό το τεράστιο πρωθυπουργικό σκάνδαλο; Είναι θεσμική εκτροπή όλο αυτό», κατέληξε.

Μέσα σε πλαίσιο έντονων αντεγκλήσεων, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν στο Σώμα πως αποχωρούν από τη διαδικασία προκειμένου να μην τη νομιμοποιήσουν. Αρχικά ο κ. Κεγκέρογλου πήρε το λόγο και είπε πως από τη στιγμή που το ζήτημα της ΕΥΠ είναι εθνικό θέμα η κυβέρνηση όφειλε να είχε αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις. «Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της ΕΥΠ, που είναι πολύ σοβαρό. Έρχεστε σε αντίθεση με τον εαυτό σας και στο ζήτημα της αριστείας και στο ότι δεν μπορείτε να αλλάζετε την πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι η μη απόσυρση για περαιτέρω διαβούλευση και συνεννόηση, μας οδηγεί στο να μη συμμετάσχουμε στη διαδικασία. Οι επιλογές και οι επιπτώσεις είναι δικές σας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό κάνουμε έκκληση προκειμένου το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει η Βουλή με τρόπο αντάξιο των προσδοκιών του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε προκλητική την τακτική της κυβέρνησης και ρουσφετολογικού χαρακτήρα τις αλλαγές στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. «Το ΚΚΕ δεν θέλει να νομιμοποιήσει τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε από τη ψηφοφορία», είπε.

Από την συζήτηση αποχώρησε και το ΜέΡΑ25.

Θέση στο επίμαχο ζήτημα πήρε νωρίτερα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, (που υποστήριξε την τροπολογία από την πλευρά της κυβέρνησης) λέγοντας πως για θέματα ασφαλείας και συνολικά τα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στη μικροκομματική προσέγγιση. «Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί στα θέματα αυτά», είπε και εξήγησε πως η κυβέρνηση δίδει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική συγκρότηση του υποψηφίου για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ για τη διασφάλιση των αναγκαίων κριτηρίων ώστε το έργο το να είναι αποτελεσματικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: