31.8.19

Αλλαγές στις άγονες γραμμές...

...μετά το φιάσκο της Σαμοθράκης

Η Σαμοθράκη και το κομφούζιο που δημιουργήθηκε μέσα στον Αύγουστο στο νησί από την ακτοπλοϊκή του απομόνωση υποχρέωσαν τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη να...
προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς των άγονων γραμμών στην ακτοπλοΐα.

Η πρώτη από αυτές αφορά τη χρηματοδότηση των δαπανών των συμβάσεων και ήδη κατατέθηκε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι δαπάνες που θα προκληθούν από τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που συνάπτονται μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των πλοιοκτητριών εταιρειών για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών που συνδέουν τη νησιωτική με την ηπειρωτική Ελλάδα (άγονες γραμμές) θα καλύπτονται πλέον από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Ναυτιλίας αντί από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου.

Οι ήδη εκτελούμενες συμβάσεις βαρύνουν τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου για τα δρομολόγια που θα εκτελεστούν έως τις 31/12/2019, ενώ για τα δρομολόγια που θα εκτελεστούν μετά τις 31/12/2019 θα βαρύνουν το ΠΔΕ του υπουργείου.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η αλλαγή αυτή γίνεται με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Ναυτιλίας ώστε να μην υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, οι οποίες, ενώ έχουν διατεθεί για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από τις συμβάσεις, εν τούτοις δεν αναλώνονται πλήρως λόγω ανεκτέλεστων δρομολογίων των συμβεβλημένων πλοίων που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβες πλοίων ή άλλους απρόβλεπτους παράγοντες κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων.

Με τη μεταφορά των δαπανών αυτών στο ΠΔΕ του υπουργείου δεν θα υπάρχουν πλέον αδιάθετες πιστώσεις, καθώς οι πιστώσεις του ΠΔΕ μεταφέρονται στο επόμενο οικονομικό έτος.

Ωστόσο εκτός από αυτή την αλλαγή οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Πλακιωτάκης, σε μια προσπάθεια αποφυγής κι άλλης «Σαμοθράκης», θα προχωρήσει και στην αύξηση των κονδυλίων των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η αύξηση θα αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 91,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 θα φτάσουν τα 120 εκατ. ευρώ το 2020.

Να σημειώσουμε όμως ότι η αύξηση περίπου 10 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωτική, καθώς θα πρέπει να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμων από 1/1/2020, που τα πλοία είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν καύσιμο μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,5%)...

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: