30.11.16

Τσακαλώτος: Μπορεί να υπάρξει και άλλο Eurogroup...

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όπως...
ανακοίνωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμο ολόκληρο τον Δεκέμβριο και προανήγγειλε ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες για το χρέος.

«Ο Δεκέμβριος που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015, όπου θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά μας να πετύχει ο “οδικός χάρτης” που ανακοινώσαμε» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Τσακαλώτος αν και χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει προσδοκία για λύση τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Μπορεί να υπάρξει και άλλο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει εικόνα για το αν θα μπορούμε να πάμε στο QE (ποσοτική χαλάρωση).

Σημείωσε, μάλιστα, ότι στις συνεδριάσεις των Eurogroup θα συνενωθούν τα τρία σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

α) η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων εντός του προγράμματος, δηλαδή το 2017 και το 2018,

β) οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 και

γ) το χρέος όπου αναμένεται να υπάρχουν λεπτομέρειες μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις συζητήσεις για τα νέα μέτρα που ενδέχεται να ζητήσει το ΔΝΤ και τις ενέταξε μάλιστα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. «Η απάντηση που έδωσα στο ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης».

Ο υπουργός Οικονομικών απεκάλυψε ότι οι πιστωτές εκφράζουν αμφιβολία για το αν θα επαναληφθούν το 2017 και το 2018 τα αυξημένα έσοδα που καταγράφηκαν στο πρώτο δεκάμηνο του 2016.

«Είχαμε υπερκάλυψη των στόχων των εσόδων περίπου 1 δισ. ευρώ.  Αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι θεσμοί. Το μόνο που συζητούν οι θεσμοί είναι πόσο μεγάλο κομμάτι αυτής της υπεραπόδοσης θα συνεχιστεί τα έτη 2016 και 2017 και πόσο κομμάτι ήταν συγκυριακό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επισήμανε ότι έχει κλείσει το 90% των θεμάτων της β’ αξιολόγησης χωρίς η κυβέρνηση να έχει κάνει πίσω σε τίποτα από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Δυσανάλογα βάρη σε μικρομεσαίους

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει δυσανάλογα βάρη στα μεσαία στρώματα. «Έχει πέσει ένα δυσανάλογο βάρος σε μερίδες των μεσαίων τάξεων και των αυτοαπασχολούμενων. Το ομολογούμε. Δεν το κρύβουμε» είπε και υποσχέθηκε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει η ελάφρυνση.

Επανέλαβε δε την πρότασή του προς τους δανειστές για μείωση μετά το 2018 του στόχου του πλεονάσματος από 3,5% στο 2,5% προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,8 ή 2 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φόρων αυτών των στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται, το επιχειρηματικό περιβάλλον υπονομεύεται και το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών πέφτει.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εξαιρετικά αισιόδοξη» την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017, λέγοντας ότι βασίζεται σε πολύ μεγάλη αύξηση των επενδύσεων αν και αναμένεται ότι η ιδιωτική οικονομία «θα συνεχίσει να στραγγαλίζεται από την υπερφορολόγηση, τη στάση πληρωμών και την έλλειψη ρευστότητας»...

naftmporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: