30.4.20

Τα παιδιά έχουν 40% μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης...


...σε σχέση με τους ηλικιωμένους...
Νέες επιστημονικές εκτιμήσεις από την Κίνα συμπεραίνουν ότι τα παιδιά έως 14 ετών έχουν αισθητά μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Είναι ευάλωτα σε λοίμωξη Covid-19 μόνο σε...
ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με τα άτομα άνω των 65 ετών, δηλαδή ένας ηλικιωμένος έχει υπερδιπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Επίσης είναι λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με την ηλιακή ομάδα 15-64 ετών.

Ερευνητές από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον δρ Χονγκτζέ Γιου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο μεταδοτικότητας του κορονοϊού SARS-CoV-2 με βάση στοιχεία ιχνηλάτησης από σχεδόν 1.200 ανθρώπους στη Γουχάν (επίκεντρο της πανδημίας) και στη Σαγκάη.


Στα συμπεράσματά της αναφέρεται ότι τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η συνακόλουθη μείωση στις καθημερινές διαπροσωπικές επαφές ήταν επαρκείς παρεμβάσεις για να ανακόψουν δραστικά την εξάπλωση του ιού.

Το μοντέλο δείχνει ότι ενώ το έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε στον περιορισμό της επιδημίας κατά 40% έως 60%, μειώνοντας τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν ήταν αρκετό. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιορισμός των επαφών μεταξύ ανθρώπων ακόμα και μέσα στα ίδια τα κινεζικά νοικοκυριά.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: