31.7.19

Ο Στουρνάρας ξανά στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ...

Η “βεντάλια” των θεμάτων και τα μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά και ήδη μέσα στο καλοκαίρι στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να...
στήσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο. Με τις κινήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο προς την κυβέρνηση πως “περίοδος χάριτος” δεν υπάρχει.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στον Παύλο Πολάκη και στην άρση ασυλίας του που αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για την ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο βουλευτής από την Κρήτη έχει απασχολήσει πολύ και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας πολλών επιθετικών αναρτήσεων του, όμως η επανεκλογή του στα Χανιά απέναντι στον Γιώργο Σταθάκη έδειξε πως μεγάλη μερίδα του κόμματος τον στηρίζει. Το “θερμόμετρο” στην Ολομέλεια αναμένεται να ανέβει στο κόκκινο με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως σκοπεύει να σταθεί απέναντι σε ρεβανσιστικές πολιτικές διώξεις μέσω της παράκαμψης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η συναίνεση που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr ψήφισε “ναι” επί της αρχής και δεν εμφανίστηκε αρνητικός στην ψηφοφορία, ωστόσο κριτική ασκήθηκε για την επιλογή της κυβέρνησης οι μειώσεις να "απλωθούν" και σε κατοικίες άνω των 500.000 ευρώ. “Οι περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή θέλοντας να δείξει το ταξικό πρόσημο που δίνει η ΝΔ στην οικονομική της πολιτική.

Δεν ήταν τυχαίο ότι χθες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επανήλθε στο προσκήνιο και το αγαπημένο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν και στην κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Στουρνάρα. Η “κολώνια” κρατά πολλά χρόνια με το κόμμα να υποστηρίζει πως ο κεντρικός Τραπεζίτης εκτελούσε τα καθήκοντά του με μεροληψία την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός πως ήταν επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη πριν από τις εκλογές κατά του ΣΥΡΙΖΑ πως “δαπανά λεφτά που δεν υπάρχουν” σε αντίθεση με τώρα που έχει επιλέξει να σιωπά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ακολουθεί πιστά τη γραμή που έχει χαράξει το κόμμα για την προβολή του έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας από το βήμα της Βουλής πως τα πλεονάσματα δεν θα κινηθούν στο 2,9%, που υποστηρίζε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, αλλά στο 3,5% παρά τα μέτρα που πάρθηκαν.

Το πεδίο της αντιπαράθεσης είναι ευρύ και ήταν χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη και η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει νέα ανακοίνωση για το Ελληνικό θέλοντας να δείξει πως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν μεθοδεύσεις και συνεχείς παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι στη χωροθέτηση υψηλών κτιρίων με τον υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο χθες για “εξυπηρέτηση” τη στιγμή που το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βολές κατά της κυβέρνησης έριξε και ο Νίκος Παππάς κάνοντας λόγο για “δωράκια σε τραπεζίτες και σε ιδιώτες”, αφού προετοιμάζεται από τη ΝΔ η παροχή ποινικής ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη σε αντάλλαγμα των απλήρωτων δανείων της.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος χθες ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του “Στο Κόκκινο” σημείωσε πως επικεντρώνεται στη συγκέντρωση εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο και στην παλινόρθωση του κομματικού κράτους αποστερώντας από τη δημόσια διοίκηση βασικές αρμοδιότητες.

Σχετικά με την κατάργηση του ασύλου από την Κουμουνδούρου ετοιμάζεται μια θερμή περίοδος εντός και εκτός Βουλής. Επιμένουν να κάνουν λόγο για ιδεοληψία της ΝΔ που έχει ως στόχο να ικανοποιήσει τα συντηρητικά της ακροατήρια στο πλαισίο του δόγματος “νόμος και τάξη”. Υποστηρίζουν πως ανάγεται σε νούμερο ένα θέμα προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια ιδεών που υπάρχει...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: