30.9.19

Στον δρόμο της συναίνεσης βαδίζουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ...


Το 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τότε τον Γ. Παπανδρέου, ήταν μεταξύ των κομμάτων που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για την...
ψήφο των αποδήμων. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προέβλεπε να προστίθενται οι ψήφοι των αποδήμων στο σύνολο των ψήφων στην Επικράτεια και να συνυπολογίζονται στην κατανομή εδρών. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος πίσω από τη διαφωνία τού τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Δέκα χρονιά μετά, σήμερα, η Ν.Δ. επιμένει σε αυτή τη θέση της, θεωρώντας προφανώς ότι σε περίπτωση εκλογών θα ευνοηθεί, και έτσι πρόκειται να την συμπεριλάβει στο επικείμενο νομοσχέδιο της. Από την Αστόρια, όπου μίλησε σε ομογενείς κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν σαφής για την πρόθεσή του: “Ακούσαμε από κάποια κόμματα, κάποιες προτάσεις, να μην προσμετρώνται οι ψήφοι της ομογένειας στο σύνολο και να προσμετρώνται μόνο για να εκλέξετε δύο-τρεις βουλευτές. Αυτό είναι απάτη. Θέλω να το πω ξεκάθαρα. Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου”.

Η συνταγματικότητα...

Πλήρως αντίθετη άποψη όμως για τα περί “αντισυνταγματικότητας” έχει εκφράσει στο πόρισμά της η Επιτροπή όλων των πολιτικών και συνταγματικών αποχρώσεων που είχε συσταθεί για την ψήφο των αποδήμων, υπό την προεδρία του Κ. Πουλάκη (επί υπουργίας Αλ. Χαρίτση), το οποίο και έχει παραδοθεί στον νέο υπουργό Εσωτερικών ήδη μετά τις εκλογές. Πρόκειται για το πόρισμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία της Επιτροπής υποστήριξε ότι και χωρίς συνταγματική τροποποίηση η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει τη δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης, ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα, των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού, εν όψει των ουσιωδώς διαφορετικών κατηγοριών, από πλευράς πραγματικού, στις οποίες ανήκουν.

...η λογική...

Δηλαδή, όπως εξήγησε, “επειδή οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων”. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση επισήμανε ότι αυτή η θέση είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων, αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος”, τόνισε.

...και η διεθνής εμπειρία

Αυτή είναι άλλωστε και η διεθνής εμπειρία. “Υπάρχουν κράτη, όπως η Ιρλανδία, που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία, που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, τη δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας”, σημείωσε.

Αποδομώντας δε τον βασικό ισχυρισμό που χρησιμοποιεί η Ν.Δ., ότι η ψήφος των αποδήμων τάχα αφορά μόνον 300.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, ο Γ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι “κάθε Έλληνας, οποιοσδήποτε έχει ελληνική ιθαγένεια, έχει δικαίωμα ψήφου” και άρα οι Έλληνες που έχουν δυνητικά το δικαίωμα να ψηφίσουν και βρίσκονται στο εξωτερικό είναι “άλλη μια Ελλάδα”...

Πηγή : avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: