30.9.19

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ...


Με το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι εγώ» και με το προσκλητήριό του προς τους νέους να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους μπαίνει σε πλήρη τροχιά πλέον το μεγάλο εγχείρημα της...
διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές διαφωνίες και οι ανησυχίες για το ιδεολογικό πρόσημο αυτού του μετασχηματισμού έμειναν πίσω – επί του παρόντος τουλάχιστον – χάρις στην συνθετική διαμόρφωση της Πολιτικής Διακήρυξης που ενέκρινε το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή αλλά και μέσα από το κλίμα αισιοδοξίας που έφερε η μεγάλη συμμετοχή στο φεστιβάλ «Σπούτνικ» της νεολαίας του κόμματος.

«Ηταν η πολυπληθέστερη συμμετοχή που έχουμε δει τουλάχιστον από το 2012» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής στο Γουδή, μαζί με την επισήμανση ότι ήδη υπάρχει προσέλευση και εγγραφές και νέων μελών.
Συνολικά, σύμφωνα με το κομματικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, περισσότερα από 5.000 νέα μέλη έχουν ήδη εγγραφεί μετά τις εκλογές, ενώ ως ρεαλιστικός στόχος και μέχρι το συνέδριο – που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον Μάρτιο - ο πήχης μπαίνει στην εγγραφή τουλάχιστον 80.000 νέων μελών. Για να επιτευχθεί αυτό μεγάλο μέρος της καμπάνιας της διεύρυνσης θα πάρει και πάλι πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετέχοντας σε, ορισμένες τουλάχιστον, από τις μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις που προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα. Το πρόγραμμα αυτών των περιοδειών του προέδρου του κόμματος θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ περιοδείες ανά την επικράτεια προγραμματίζουν ήδη και όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη και η ψηφιακή πλατφόρμα (e-syriza) μέσω της οποίας θα γίνονται ηλεκτρονικές εγγραφές νέων μελών. Με βάση την τελική φόρμουλα που υιοθετήθηκε δεν θα απαιτείται κανενός είδους αίτηση ή έγκριση για όσους θέλουν να εγγραφούν, απλώς μετά την εγγραφή θα πρέπει να εμφανιστούν στις κομματικές οργανώσεις για να πάρουν την ταυτότητα του μέλους.



Σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο το ενδιαφέρον εντοπίζεται τώρα στην συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) η οποία αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας. Στην ΚΟΕΑ θα μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος που δεν είναι μέλη της ΚΠΕ, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας. Εδώ έχει σημασία πόσα και ποια πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία θα μετάσχουν στην Πολιτική Γραμματεία και το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΟΕΑ, τα οποία ουσιαστικά θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας, μέχρι στιγμής ωστόσο οι πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους για να μετέχουν στην νέα Πολιτική Γραμματεία τους Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Μπίστη και Παναγιώτη Παναγιώτου.

Η ομαλή λειτουργία της ΚΟΕΑ και η πρόοδος ως προς την εγγραφή νέων μελών θα καθορίσουν και το κλίμα στο οποίο θα γίνει το συνέδριο, με δεδομένη πάντως την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις πόρτες και να προχωρήσει στο μεγάλο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το μήνυμά του, άλλωστε, και στις δύο ομιλίες του Σαββατοκύριακου ήταν εύγλωττο και είχε αποδέκτες και όσους εντός κόμματος εκφράζουν αντιρρήσεις και αμφιβολίες για την εμβέλεια και για τα ιδεολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεύρυνσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «η μεγάλη προοδευτική παράταξη, η μεγάλη κυβερνώσα αριστερά της νέας εποχής δεν είναι ο δρόμος των λίγων ούτε των φωτισμένων. Είναι ο δρόμος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας… Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές, οι τοπικοί άρχοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο Πρόεδρος του, δεν είμαι εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: