30.9.19

Το άσυλο στην κλίνη του Προκρούστη...

Το προσφυγικό και οι επικείμενες αλλαγές στη διαδικασία απονομής ασύλου αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα στις 10.30 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου και ένα από τα κεντρικά θέματα που...
σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν είναι οι ρυθμίσεις για την απονομή ασύλου που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Αυτό που μέχρι στιγμής παραμένει θολό είναι το ζήτημα της κατάργησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΥΣΕΑ είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε την κατάργησή τους, κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο πρώτος βαθμός εξέτασης ασύλου να κρίνεται σε διοικητικό επίπεδο και ο δεύτερος σε δικαστικό. 

Πρόκειται για μια απόφαση που, εφόσον εφαρμοστεί, προξενεί φόβο για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, ενώ αναμένεται να επιβαρύνει με τεράστιο φόρτο εργασίας τα δικαστήρια, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα και ποιότητα της διαδικασίας ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μέχρι να κριθούν σε τελεσίδικο βαθμό οι αιτήσεις ασύλου.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλουν την απόφαση της κατάργησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών να μην έχει κλειδώσει και να επανεξετάζεται, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν τόσο από την Ενωση Διοικητικών Δικαστών και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο φανερώνουν άλλωστε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου ελήφθη υπό το καθεστώς πανικού λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που λένε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να περιορίσει τα κριτήρια αναγνώρισης των ευάλωτων προσφύγων και μάλιστα των θυμάτων βασανιστηρίων και βιασμού με προφανή σκοπό να μειώσει τον αριθμό όσων εξαιρούνται από την ευρω-τουρκική συμφωνία και δικαιούνται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου σε περιβάλλον και δομές κατάλληλα για τις αυξημένες ανάγκες προστασίας τους.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει πιέσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστούν τα κριτήρια αναγνώρισης των ευάλωτων προσφύγων και συγκεκριμένα όσων εκδήλωναν μετατραυματικό στρες, ωστόσο δεν ευοδώθηκαν καθώς πρυτάνευσε η λογική του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος του περιορισμού των κριτηρίων «ευαλωτότητας» θα ήταν βέβαια να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, την ώρα όμως που οι κατηγορίες των ατόμων που χρήζουν τέτοιας προστασίας καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή ιατρική πρακτική.

Κάπνισμα, Ποινικοί Κώδικες

Πέρα από το προσφυγικό, στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ακόμα η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο εμπεριέχει το ζήτημα της αυστηροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου. Αναμένεται ακόμα να συζητηθεί και το θέμα των νέων Ποινικών Κωδίκων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ανακοινωθεί η σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών. Η πρώτη τέτοια διυπουργική επιτροπή θα αφορά το κλίμα και την ενέργεια, ενώ η δεύτερη θα είναι για τις στρατηγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ατζέντα της συζήτησης δεν περιλαμβάνεται το πολυσυζητημένο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, κάτι το οποίο αναμένεται στο προσεχές διάστημα.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκεται, τέλος, και η αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Κατά το ταξίδι του αυτό και συγκεκριμένα από την Αστόρια, επέλεξε να θέσει και το θέμα της ψήφου των αποδήμων, για το οποίο η σχετική ρύθμιση αναμένεται επίσης μέσα στον Οκτώβριο. 

Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για τη δημιουργία φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων, με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της, να μπορεί να επηρεάσει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας και την κατανομή των βουλευτικών εδρών (βλ. «Εφ.Συν.», 28.9.2019, Το μπόνους απ’ το Σικάγο, Γιάννης Μπασκάκης, Στέργιος Ζιαμπάκας).

Ο Πομπέο στην Αθήνα

Τέλος, στις 4-6 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε, θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Στις 5 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο Μ. Πομπέο θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: